Dziś
prezentuję jedną z moich ulubionych zup –
krem z kukurydzy z dodatkiem gotowanej soczewicy. Jest szybka do przygotowania, bardzo delikatna
i aromatyczna. Dzieciaki wprost za nią
przepadają ze względu na jej lekko słodkawy smak. Polecam zwłaszcza w ramach
wiosennej diety.
niedziela, 30 marca 2014
piątek, 28 marca 2014
Sernik na zimno
Lekki
i puszysty sernik na spodzie biszkoptowym jest szybki w przygotowaniu. Deser wprost
idealny na weekendowy podwieczorek. Ponadto stanowi doskonałą ochłodę w czasie
cieplejszych dni.
wtorek, 25 marca 2014
Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną
Klasyczna wersja pierogów
przeważnie zawiera w sobie mąkę pszenną oraz tłuste mięso wieprzowe (w zdrowszym wypadku wołowinę),
ale co z osobami dbającymi o linię? Czy trzeba od razu rezygnować z pysznych pierogów
z obawy przed tyciem? Absolutnie nie! Zdecydowałam się zmodyfikować klasyczny przepis
tak, aby pierogi były mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowały swój wyjątkowy
smak. Pierogi z mięsem w wersji light są zdecydowanie bardziej zdrowe a równie
dobre – polecam!
niedziela, 23 marca 2014
Hummus
Hummus
wykonany na bazie ciecierzycy jest potrawą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie
a także w kuchni wegetariańskiej. Jest
bardzo zdrowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne. Pasta hummus stanowi uniwersalny
dodatek do wielu dań i doskonale smakuje z różnymi składnikami: chlebem, pitą a nawet
plackami ziemniaczanymi.
wtorek, 18 marca 2014
Lazania z sosem bolońskim
Jako miłośniczka kuchni włoskiej musiałam w
końcu dodać przepis na jedno z moich ulubionych dań rodem ze słonecznej Italii.
Lazania nie należy co prawda do potraw lekkich dla żołądka, ale czasem warto
zgrzeszyć. Smak lazanii za każdym razem przenosi mnie w myślach do mojej
ulubionej, małej włoskiej knajpki na przedmieściach Rzymu. Już nie mogę się
doczekać kiedy znów tam wrócę, tymczasem polecam przepyszne, aromatyczne
lasagne bolognese. Buon appetito!
niedziela, 16 marca 2014
Muffiny bananowe z drobinkami czekolady
To
miała być piękna niedziela, a za oknem szaro i mokro. Zatem trzeba jakoś rozjaśnić ten dzień.
Postanowiłam zrobić szybkie muffiny bananowe (w zaledwie 30 minut!), których
smak powinien poprawić mój humor. Żółty kolor bananów, pełen optymizmu oraz słodycz małych babeczek z
drobinkami pysznej czekolady z pewnością
sprawią, że „banan” zagości nie tylko na mojej buzi, ale również na twarzach
moich bliskich.
sobota, 15 marca 2014
Surówka z kiszonej kapusty
Smak
tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty zna każdy. Z żadnym innym dodatkiem
niedzielny schabowy nie smakuje równie dobrze. Jednak czasem warto coś zmienić
(zwłaszcza na wiosnę), by uzyskać ciekawy efekt smakowy. Z jednej strony postanowiłam wzbogacić
składnikowo popularną surówkę , a z drugiej „odchudzić” ją kalorycznie. Efekt? Pyszny!
wtorek, 11 marca 2014
Jarskie kotleciki z pieca
Soczewica
i fasola stanowią wspaniałe źródło białka. Kotleciki, które proponuję są zdrową
i bardziej dietetyczną wersją mielonych. Zamiast patelni wybrałam piecyk. Wszakże na
wiosnę każdemu z nas przyda się odrobinę „odchudzić” kuchnię po zimie, dzięki
temu będziemy bardziej fit.
niedziela, 9 marca 2014
Tarta czekoladowa z bitą śmietaną i owocami
Wiosna
zbliża się wielkimi krokami. Bociany wracają, słońce zaczyna mocniej świecić,
zatem pora, by wiosenne klimaty zawitały również do kuchni. Zdecydowałam się
przygotować lekką i łatwą tartę, pełną smakowitych owoców. Przypomina mi o tym, iż niebawem będę mogła
sięgnąć po świeżutkie truskawki EKO prosto z krzaczka. Ich tymczasowa namiastka
z marketu (o dziwo pachną truskawkami!) na cieście jest równie pyszna.
czwartek, 6 marca 2014
Fasolka po bretońsku
Przepyszne
i niezwykle sycące danie, którego popularność na polskim stole utrzymuje się od
lat. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Nie przyrządzam fasolki zbyt często,
ale gdy już się za nią biorę to przygotowuję od razu cały ogromny gar – jak dla
wojska. Potem mrożę nadwyżkę w pojemnikach, w ten sposób mam gotowy szybki
obiad, zawsze wtedy, gdy potrzebuję zjeść coś szybkiego i konkretnego.
Koktajl „Cytrusowe Orzeźwienie”
Niezwykła
moc cytrusów wynika z ich ogromnej koncentracji witamin C i A, ale także z
właściwości antybakteryjnych i detoksykacyjnych. Ponadto mają także działanie
odchudzające i pomagają w trawieniu. Koktajl, który prezentuję może spokojnie zastąpić
śniadanie, można go również zaserwować w ramach lekkiego lunchu: wzmacnia organizm, odżywia,
orzeźwia ciało i umysł. Idealny na wiosnę!
poniedziałek, 3 marca 2014
Frutti di mare w sosie kokosowym
Smaczne
i oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się w ramach lunchu lub lekkiej
kolacji. Sos kokosowy jest doskonałym dodatkiem do ryb lub mięsa drobiowego.
Jeżeli ktoś nie przepada za owocami morza, może użyć filetów z dorsza albo
kurczaka, a danie i tak będzie równie pyszne.
sobota, 1 marca 2014
Naleśniki z nadzieniem orzechowo-rumowym
Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki na słodko z aromatycznym
nadzieniem orzechowym to najlepszy sposób na skuteczne pokonanie głodu i
poprawę nastroju.
Subskrybuj:
Posty (Atom)