Ogórkowa
chodziła za mną już od dłuższego czasu. Zatem postanowiłam wykorzystać
niedzielny rosół i zrobić zupę, ale nie byle jaką. Musiała być dokładnie taka jaką zawsze przygotowywała
dla mnie moja Mama, czyli z dodatkiem ziemniaków, mięskiem i podsmażonymi ogórkami.
Smażenie ogórków na odrobienie tłuszczu sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny
aromat, a traci cierpkość i kwas. Polecam!
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
czwartek, 24 kwietnia 2014
Kremówka papieska na spodzie biszkoptowym
W weekend
czeka nas szczególna okazja: kanonizacja Jana Pawła II. Wiele osób wyruszyło do
Watykanu, aby wziąć udział w uroczystościach. Postanowiłam w pewnym sensie
również uczcić owe wydarzenie i przygotowałam ciasto, które jak żadne inne nie
kojarzy mi się tak mocno z postacią Papieża Polaka, czyli kremówka. Nieco
zmodyfikowałam oryginalny przepis, ale starałam się zachować w nim to co
najważniejsze – doskonały efekt smakowy. Słodkie ciasteczko stało się sławne
dzięki pewnej anegdocie, którą Ojciec Święty opowiedział podczas jednej ze
swych pielgrzymek. Sądzę, iż kremówka rzeczywiście jest tak pyszna, iż można
dla jej wyjątkowego smaku odrobinę zgrzeszyć… kalorycznie rzecz jasna. :)
poniedziałek, 21 kwietnia 2014
Faszerowana papryka
Po
świątecznym obżarstwie zdecydowałam się na lżejszy obiad, który może być też pyszną przekąską. Faszerowana, pieczona
papryka jest wprost idealnym daniem, które: syci a nie zapycha, smakuje a nie
dodaje zbędnych kalorii. I ten farsz z dodatkiem sera feta – pychota!
sobota, 19 kwietnia 2014
Przekąska wielkanocna: jaja faszerowane
Wielkanoc
od wieków kojarzona jest z jajkami. Na stole nie może zabraknąć ani tych święconych,
ani tych w nieco bardziej wykwintnych postaciach. Dziś prezentuję moje ulubiony farsz, którym wypełniam ugotowane na twardo jaja. W takim wydaniu świąteczne jajka nie tylko
smakują wyśmienicie, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.
czwartek, 17 kwietnia 2014
Kopytka z białym serem
Skoro wszędzie pieką się babki i mazurki wielkanocne to u mnie
będzie troszkę inaczej, ale równie pysznie. Przed Wami: kopytka z serem! Banalne? Wcale nie. Wszystko jest kwestią dodatków. Są bardzo uniwersalnym daniem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Zdecydowanie kojarzę je z kuchnią mojej Babci. Są szybkie do przygotowania, stąd bardzo
często goszczą na moim stole, jednak z przeróżnymi dodatkami. Doskonale smakują z
sosem grzybowym lub na słodko np. z owocami. Dziś prezentuję najbardziej popularną wersję
kopytek, czyli z dodatkiem sera białego i cukru. Pychota!
piątek, 11 kwietnia 2014
Zupa krem z buraczków ćwikłowych
Z
blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję
zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencji. Wśród trzech standardowych
kremowych zup (dyniowa i kukurydziana), które serwuję w mojej kuchni znajduje
się również zupa krem z buraczków
wzbogacona dodatkiem tymianku. Podaję ją zwykle na ciepło z kromką razowego
pieczywa albo paluszkami z ciasta francuskiego.
Paluszki francuskie
Jest
to zdecydowanie najszybsza i najbardziej uniwersalna przekąska pod słońcem. Paluszki
z ciasta francuskiego z różnymi posypkami mogą być podawane w wielu wersjach: na
słono/pikantnie jako dodatek do zup lub na słodko jako podwieczorek. Mogą
stanowić także pyszną alternatywę dla zwykłych paluszków z solą/makiem lub
sezamem. Wybór dodatków zależy tylko od naszego gustu i smaku.
wtorek, 8 kwietnia 2014
Chrupiąca sałatka „Warzywny Raj”
Jestem
miłośniczką wszelkich sałatek. W moim codziennym menu nie może zabraknąć surowych
warzyw i owoców, które miksuję w różnorodnych kompozycjach. Wychodzę z
założenia, iż na talerzu powinno być zawsze smacznie i kolorowo. Prezentuję
sałatkę, którą z pewnością pokocha każdy, kto dba o zdrowie oraz podobnie jak
ja lubi chrupać świeże warzywa, nie z przymusu, ale dla przyjemności.
sobota, 5 kwietnia 2014
Ciasteczka marchewkowe z marmoladą
Pomysł
na ciasteczka zaczerpnęłam w najnowszej książki Anny Starmach „Pyszne 25. Nowa
porcja przepisów”. Przyznam, że idea wykorzystania marchewki w ten słodki sposób
bardzo przypadł mi do gustu. Byłam ciekawa jak smakują „kocie oczka”, więc
postanowiłam przetestować przepis (zmieniłam proporcje i zamieniłam konfiturę
na marmoladę) i muszę przyznać, że efekt był przepyszny. Warto wypróbować!
piątek, 4 kwietnia 2014
Ananas na cieście francuskim
Ciasto
francuskie jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je zastosować do wielu potraw:
słonych, słodkich, pikantnych. Paszteciki w cieście francuskim smakują bosko, a
ciasteczka z nadzieniem brzoskwiniowym… po prostu bajka. Zdecydowałam się
zaprezentować jeden z moich ulubionych (szybkich) przepisów z użyciem tegoż
ciasta, czyli ciasteczka ananasowe. Polecam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)