sobota, 27 września 2014

Risotto z kaszy jaglanej

Od pewnego czasu kasza gości w mojej codziennej diecie i już widać gołym okiem jej zbawienną dla sylwetki moc. Niedowiarkom (zwłaszcza tym, którzy pragną zrzucić kilka kg) powiem z ręką na sercu, że naprawdę warto włączyć kasze do jadłospisu. Zbędne cm będą znikały już w przeciągu kilku dni. Żeby dieta nie była nudna i monoskładnikowa, postanowiłam zmienić wiele tradycyjnych przepisów dodając do nich różne rodzaje kasz. Tym razem zmodyfikowałam przepis na tradycyjne włoskie risotto podstawiając za ryż kaszę jaglaną.  Wyszło rewelacyjnie!

niedziela, 14 września 2014

Zielone smoothie z jabłkami

Codzienna dieta powinna być kolorowa. Różne barwy owoców oraz warzyw nie tylko cieszą wzrok, ale również stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych. Zieleń to kopalnia witaminy C, żelaza i magnezu. Ponadto zielone warzywa są niskokaloryczne. Po intensywnych przeżyciach weekendowych proponuję zacząć dzień od lekkiego smoothie o właściwościach detoksykujących opartego na zielonych składnikach. Odżywia, odtruwa, a przede wszystkim smakuje!

piątek, 12 września 2014

Croissanty z (polskimi) jabłkami

Pyszne, delikatne rogaliki mogą stanowić idealne, romantyczne śniadanie serwowane prosto do łóżka. Są łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zdecydowałam się na nadzienie jabłkowe, aby wspierać naszą gospodarkę. I rogale i jabłka - polecam! :)

wtorek, 9 września 2014

Zupa jesienna z dynią

W sklepach i na straganach coraz częściej spotykamy dynię. To pomarańczowe warzywo jest niekwestionowanym symbolem jesieni. Dynię najczęściej jadam w dwóch postaciach: jako placuszki dyniowe z kozim serem albo zupę-krem. Tym razem do prezentacji wybrałam drugie z dań, nic bardziej nie rozgrzewa i dodaje energii w chłodny wrześniowy wieczór jak gorąca i sycąca zupa.


środa, 3 września 2014

Smoothie mango&melon

Lato dla większości z nas już się skończyło z pierwszym dniem września. Aż chciałaby się powiedzieć: „Lato, lato zostań dłużej!”. Mimo to, nie wolno dawać się jesiennej chandrze! Należy zachować jak najdłużej letnie wspomnienia i humor. Jak to zrobić? Ot, chociażby poprzez serwowanie egzotycznych dań i napojów. Do moich ulubionych należy smoothie z mango i melona. Smak tych owoców w niezwykły sposób przenosi mnie w myślach na rajską wyspę. Zapraszam do testowania przepisu i smakowania jego efektu.