Panettone (włoska babka drożdżowa) to ciasto, które
pokochałam od pierwszego kęsa. Jego wyjątkowy smak sprawia, że ciężko
poprzestać na jednym kawałku.
Składniki:
- mąka,
350 g
- świeże
drożdże, 15 g
- mleko
(ciepłe), 4 łyżki
- cukier
zwykły, 50 g
- sól,
szczypta
- rodzynki,
50 g
- jajka,
3 sztuki
- masło
(miękkie), 100 g
- cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa do ozdobienia ciasta
Przygotowanie:
Na początek należy rozkruszyć drożdże do miski, a następnie dodajemy mleko
oraz 1 łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy dokładnie składniki zaczynu. Odstawiamy
miskę z zaczynem w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. do wyrośnięcia.
Przygotowujemy
formę na naszą babkę (powinna być duża o kształcie komina i pojemności ok. 2,25
litra). Smarujemy ją tłuszczem po czym wracamy do dalszego przygotowywania
Panettonu. Przesiewamy mąkę do miski z zaczynem drożdżowym, wsypujemy sól,
cukier oraz rodzynki. Na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajka i miękkie
masło (100g).
Ciasto
wyrabiamy w misce dopóki nie będzie elastyczne. Kiedy babka nabierze
odpowiedniej konsystencji odstawiamy ją na dalsze leżakowanie w ciepłym
miejscu, aby pięknie wyrosła (zajmie to ok. godzinę). Wierzch miski przykrywamy
folią.
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni. Wierzch ciasta polewamy stopionym masłem, aby pięknie
się zarumienił i błyszczał po upieczeniu. Pieczemy ok. 30 minut. Żeby
babka nie była przypalona z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową.
Po
upieczeniu wyjmujemy Panettone z piekarnika, przykrywamy lnianą ściereczką i
studzimy. Możemy go ozdobić cukrem pudrem, lukrem albo czekoladą (zdjęcie:
podczas zdobienia czekoladą można podłożyć folię pod ciasto, by nie zabrudzić
patery; gdy polewa zastygnie można łatwo zdjąć folię). Mimo, że Pannetone
należy do ciast czasochłonnych (jak każde drożdżowe) to efekt smakowy jest wart
oczekiwania.
Udanych wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz