Pasty kanapkowe - dla mnie pychota! Do tego ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Jeżeli zależy nam na zdrowym śniadaniu, nie
ma lepszego rozwiązania niż przygotowanie aromatycznej pasty z ulubionymi składnikami. Dziś prezentuję zieloną pastę na bazie rukoli i awokado. Często zmieniam jej podstawowy skład,
wzbogacając choćby o gotowane jajko, oliwki, orzechy nerkowca lub kawałki
łososia. W każdym wydaniu smakuje równie dobrze.
- 2 dojrzałe awokado
- garść rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- migdały
- 3 ząbki czosnku
- tarty parmezan
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado
obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę ze środka i wrzucamy do blendera. Dodajemy
umytą rukolę, 2 łyżeczki startego parmezanu, czosnek, oliwę z oliwek. Wrzucamy migdały i
na końcu doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem. Blendujemy składniki do
czasu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Pastę wkładamy za pomocą łyżki do
miseczki i gotowe!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Wygląda cudownie, uwielbiam taki intensywnie zielony kolor :) Bardzo podobają mi się składniki Twojej pasty i chętnie wypróbuję przepis, bo takiej jak dotąd nie jadłam...
OdpowiedzUsuń