Kasza
to źródło wielu witamin (zwłaszcza z grupy B) i składników mineralnych. Najważniejszą zaletą kasz jęczmiennych jest
duża zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć
poziom złego cholesterolu we krwi.
Ostatnio ze względu na cudowne właściwości zdrowotne włączyłam różnorodne
kasze do mojej codziennej diety. Jedną z najczęściej jadanych przeze mnie potraw
jest sałatka na bazie kaszy z dodatkiem różnorodnych warzyw. Jest
pyszna, sycąca i niezwykle zdrowa.
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (100 g)
- 2 pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- 1/3 puszki kukurydzy
- garstka czarnych oliwek
- sałata rukola
- prażone pestki słonecznika, dyni
- świeża bazylia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- awokado
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę
gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie według przepisu podanego na
opakowaniu. W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki.
Pomidory, awokado
i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz oliwki
odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy bazylię, pestki dyni i
słonecznika.
Do miski wrzucamy także połowę opakowania ugotowanej i
przestudzonej kaszy. Doprawiamy całość do smaku przyprawami oraz odrobiną oliwy.
Na talerzyku układamy rukolę a na niej sałatkę. Gotowe!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz