czwartek, 14 sierpnia 2014

Sałatka z kaszą jęczmienną

Kasza to źródło wielu witamin (zwłaszcza z grupy B) i składników mineralnych.  Najważniejszą zaletą kasz jęczmiennych jest duża zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.  Ostatnio ze względu na cudowne właściwości zdrowotne włączyłam różnorodne kasze do mojej codziennej diety. Jedną z najczęściej jadanych przeze mnie potraw jest sałatka na bazie kaszy z dodatkiem różnorodnych warzyw. Jest pyszna, sycąca i niezwykle zdrowa.


 Składniki:
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej (100 g)
  • 2 pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • garstka czarnych oliwek
  • sałata rukola
  • prażone pestki słonecznika, dyni
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • awokado
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. 

Pomidory, awokado  i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz oliwki odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy bazylię, pestki dyni i słonecznika. 

Do miski wrzucamy także połowę opakowania ugotowanej i przestudzonej kaszy. Doprawiamy całość do smaku przyprawami oraz odrobiną oliwy. Na talerzyku układamy rukolę a na niej sałatkę. Gotowe!

Smacznego!



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz