Wyjątkowo lekki i
puszysty sernik w sam raz na poobiedni deser lub dodatek do aromatycznej kawy.
Pychota!
Składniki:
- ser (3 razy mielony), 1 kg
- jajka, 5 sztuk
- cukier zwykły, 1,5 szklanki
- cukier waniliowy, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- masło, 125 g
- budyń waniliowy, 1 opakowanie
- rodzynki, garstka
- tłuszcz do nasmarowania formy
- skórka z cytryny, łyżeczka
Przygotowanie:
Ser twarogowy mielimy trzykrotnie.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Z pomocą miksera łączymy ser z
roztopionym masłem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i budyniem.
Dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy składniki. Białka ubijamy w osobnym
naczyniu na sztywną pianę. Do masy serowej powolutku dodajemy pianę. Całość mieszamy
łopatką (nie mikserem), aby sernik pozostał puszysty. Dorzucamy jeszcze bakalie
i ostatni raz mieszamy całość.
Masę wlewamy do formy nasmarowanej
tłuszczem. Ja użyłam formy 25x18 cm. Sernik wkładamy do piecyka nagrzanego do
180 stopni na ok. godzinę. Po upieczeniu, sernik można polać z wierzchu
czekoladową polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz