Przepyszne
i niezwykle sycące danie, którego popularność na polskim stole utrzymuje się od
lat. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Nie przyrządzam fasolki zbyt często,
ale gdy już się za nią biorę to przygotowuję od razu cały ogromny gar – jak dla
wojska. Potem mrożę nadwyżkę w pojemnikach, w ten sposób mam gotowy szybki
obiad, zawsze wtedy, gdy potrzebuję zjeść coś szybkiego i konkretnego.
Składniki:
- 80 dag fasoli duży Jaś
- 20 dag swojskiej kiełbasy
- 30 dag wędzonego boczku
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5-6 kuleczek ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka Vegety
- 2 niepełne łyżki cukru
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
Zasmażka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Suche ziarna
fasoli moczymy na noc w wodzie, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej się
ugotuje. Przeważnie gotuję ją około godziny. Gdy fasola się gotuje
przystępujemy do przygotowania pozostałych składników. Kiełbasę i boczek kroimy
w kosteczkę. Cebule obieramy z łupin, a następnie siekamy. Rozgrzewamy
patelnię, wlewamy oliwę. Na wrzący tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy na złoty
kolor.
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek - obrany i przeciśnięty przez praskę.
Chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek, które należy
troszkę przyrumienić. Kiedy fasola jest już miękka (nie rozgotowana!), pora na
dodanie do niej podsmażonych wędlin, cebuli oraz przecieru pomidorowego. Całość
mieszamy i gotujemy dalej na wolnym ogniu.
Fasolkę doprawiamy do smaku solą,
Vegetą, pieprzem. Wsypujemy majeranek, ostrą paprykę, ziele angielskie oraz
liście laurowe. Na koniec dodajemy cukier. Na osobnej patelni rozpuszczamy
masło. Do wrzącego tłuszczu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez około 40
sekund. Gdy zasmażka jest już gotowa, wlewamy ją do fasoli. Chwilkę gotujemy, aż
fasolka zgęstnieje. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie
składniki zdążą „przegryźć się” przez noc.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz