Zdecydowanie uwielbiam!
Już od dłuższego czasu miałam chętkę na takie ogórki. Wreszcie się doczekałam. Nareszcie pojawiły się
pierwsze ogóreczki na mojej działce, więc od razu postanowiłam wyciągnąć słoiki i
przygotować ten pyszny dodatek. Teraz pozostaje odczekać 2 dni, by moc
pałaszować do woli pyszne, chrupiące ogóreczki.
Składniki:
- 1kg małych ogórków gruntowych
- 1,5l wody
- 2 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia chrzanu
- niewielka wiązka kopru
Przygotowanie:
Sól
rozpuszczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Garnek z wodą odstawiamy w
chłodne miejsce, by zalewa ostygła. Do słoików na dno wkładamy koper, ząbki
czosnku i chrzan. Umyte ogórki upychamy ciasno do słoików. Zalewamy ostudzoną
wodą (ogórki muszą być przykryte wodą). Zakręcamy słoiki i odstawiamy w
zacienione miejsce. Po 2-3 dniach ogórki będą gotowe do spożycia.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz