poniedziałek, 14 lipca 2014

Kotlety z białej fasoli

Przez ostatnie upały straciłam apetyt na mięso. Jednak samymi owocami i wodą ciężko się nasycić. W związku z tym postanowiłam przyrządzić lekkie kotlety fasolowe, które oprócz tego, że wyśmienicie smakują, sprawiają, iż jest się najedzonym przez długi czas. Białko w nich zawarte, spokojnie może zastąpić białko pochodzące z mięsa. Polecam jarskie kotlety osobom, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Ze względu na brak mąki, mogą być spożywane przez tych, którzy pragną zgubić kilka kilogramów.


Składniki (na 6 os.):
  • 800 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 2 szklanki otrębów owsianych
  • 2 szklanki otrębów żytnich
  • 2 szklanki otrębów jęczmiennych
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki wody (używam podczas blendowania fasoli)
  • pokruszone płatki kukurydziane (bezcukrowe), ok. 200 g
  • przyprawy: sól jodowana, majeranek, mięta suszona, pieprz indyjski i biały
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smarowania blachy

Przygotowanie:

Suszoną fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej będzie się gotowała (ok.1h). Ugotowaną fasolę lub odsączoną z zalewy wrzucamy do blendera i miksujemy. Aby uzyskać jednolitą masę dolewamy wodę. Masę fasolową przekładamy do garnka, gdzie łączymy ją z pozostałymi składnikami: otrębami, jajkiem, przyprawami. 

Za pomocą ręki lub drewnianej łyżki mieszamy dokładnie składniki. Żeby uformować niewielkie kotleciki należy zwilżyć dłonie w zimnej wodzie. Kotlety obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piecyk przed włożeniem blachy z kotletami nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy 15 minut. 

Można jeść na gorąco lub zimno. Wyśmienicie smakują z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi.

Smacznego!



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz