Przez
ostatnie upały straciłam apetyt na mięso. Jednak samymi owocami i wodą ciężko
się nasycić. W związku z tym postanowiłam przyrządzić lekkie kotlety fasolowe,
które oprócz tego, że wyśmienicie smakują, sprawiają, iż jest się najedzonym
przez długi czas. Białko w nich zawarte, spokojnie może zastąpić białko
pochodzące z mięsa. Polecam jarskie kotlety osobom, które są na diecie
wegetariańskiej lub wegańskiej. Ze względu na brak mąki, mogą być spożywane
przez tych, którzy pragną zgubić kilka kilogramów.
Składniki
(na 6 os.):
- 800 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 2 szklanki otrębów owsianych
- 2 szklanki otrębów żytnich
- 2 szklanki otrębów jęczmiennych
- 1 jajko
- 1-2 szklanki wody (używam podczas blendowania fasoli)
- pokruszone płatki kukurydziane (bezcukrowe), ok. 200 g
- przyprawy: sól jodowana, majeranek, mięta suszona, pieprz indyjski i biały
- 2 ząbki czosnku
- tłuszcz do smarowania blachy
Przygotowanie:
Suszoną
fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej
będzie się gotowała (ok.1h). Ugotowaną fasolę lub odsączoną z zalewy wrzucamy
do blendera i miksujemy. Aby uzyskać jednolitą masę dolewamy wodę. Masę
fasolową przekładamy do garnka, gdzie łączymy ją z pozostałymi składnikami:
otrębami, jajkiem, przyprawami.
Za pomocą ręki lub drewnianej łyżki mieszamy
dokładnie składniki. Żeby uformować niewielkie kotleciki należy zwilżyć dłonie
w zimnej wodzie. Kotlety obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i
układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piecyk przed włożeniem blachy z
kotletami nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy 15 minut.
Można jeść
na gorąco lub zimno. Wyśmienicie smakują z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz