Mam
w sobie coś z Papaja, gdyż tak jak on uwielbiam szpinak. Praktycznie pod każdą
postacią. Jedną z moich ulubionych potraw są pieczone pierogi nadziewane
szpinakiem i fetą. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe a w nim rozpływający
się w ustach ser w towarzystwie szpinaku – po prostu mniam!
Składniki:
Farsz
- 250 g szpinaku (najlepiej świeży typ Baby)
- 1/3 opakowania sera feta
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ opakowania drożdży instant
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Rozgrzewamy
patelnię z 1 łyżką oliwy. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy, by lekko się
zrumieniła. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wrzucamy
umyty szpinak i smażymy dalej. Gdy szpinak zredukuje swoją wielkość, dodajemy
ser feta. Następnie doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
Aby przygotować
ciasto na początek należy przyrządzić roztwór drożdżowy. Mieszamy drożdże z
ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy roztwór na chwilkę w ciepłe miejsce. Po 10
minutach dodajemy mąkę, oliwę i przyprawy. Mieszamy składniki i odstawiamy
miskę na kolejne 10 minut, nakrywając ją lnianą ściereczką.
Gdy ciasto nieco
urośnie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy dodając stopniowo mąkę, formujemy
kulę. Po rozwałkowaniu, za pomocą filiżanki wycinamy kółka z ciasta i na połowę
każdego koła nakładamy farsz szpinakowy.
Zlepiamy rogi każdego pieroga za
pomocą wody. Gotowe pierogi układamy na blaszce i wkładamy blachę do piecyka
rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu możemy podawać nasze
pierożki z sosem jogurtowym lub zwykłym jogurtem naturalnym typu greckiego.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz