Przez ostatni tydzień testowałam smakowo różne gatunki kasz. W zeszły weekend
kupiłam kaszę o egzotycznie brzmiącej nazwie Quinoa. Pierwszy raz jadłam ją w
Berlinie i wówczas urzekł mnie jej oryginalny smak. Postanowiłam trochę
poeksperymentować i wypróbować ją jako dodatek do kilku dań. Najprostszym z
nich była sałatka z tuńczykiem. Quinoa jest bardzo sycąca, lekkostrawna a w
duecie z tuńczykiem tworzy na prawdę pożywne i zdrowe danie. Po prostu idealne
do pracy - odżywia ciało i ożywia umysł.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy Quinoa
- 1/3 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1/2 tuńczyka z puszki (mięso dokładnie odsączone z nadmiaru wody)
- 1/3 czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 1/3 kukurydzy z puszki
- 1/3 słoika fasoli czerwonej
- 1/3 puszki zielonego groszku
- 2 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- ½ dojrzałego awokado
- upieczone krążki cukinii
- sałata lodowa
- szczypiorek
- sól, pieprz, odrobina kurkumy
Przygotowanie:
Kaszę Ouinoa przed gotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć
się skutecznie charakterystycznej goryczki. Gotujemy ją ok. 15-20 min. dopóki
nie napęcznieje. Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tuńczyka, kukurydzę, groszek i fasolę odsączamy na sitku z nadmiaru wody.
Pomidory, paprykę oraz awokado kroimy w drobną kosteczkę. Sałatę płuczemy pod
bieżącą wodą, ręcznie lub przy pomocy specjalnego siteczka odsączamy z wody.
Liście rwiemy na kawałki i układamy na środku talerza. W osobnej misce łączymy
ze sobą wszystkie warzywa z obiema kaszami i jogurtem. Mieszankę warzywną
układamy na kawałkach sałaty. Na wierzchu naszej sałatki układamy pieczone
uprzednio krążki cukinii (doprawiłam je tylko pieprzem). Na koniec dodajemy
kawałki tuńczyka a całość posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz