Pyszne,
delikatne rogaliki mogą stanowić idealne, romantyczne śniadanie serwowane prosto
do łóżka. Są łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zdecydowałam się na nadzienie jabłkowe, aby wspierać naszą gospodarkę. I rogale i jabłka - polecam! :)
Składniki:
- 3 łyżeczki drożdży instant
- 1/3 szklanki letniej wody
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka letniego mleka
- ¼ szklanki cukru
- łyżeczka soli
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 rozbełtane jajko
- polskie jabłka
- cynamon
Przygotowanie:
Drożdże
rozpuszczamy w wodzie. Zaczyn odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy mąkę,
cukier, sól, wlewamy mleko i zaczyn drożdżowy. Na początku mieszamy składniki
za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy ręką. Uformowane ciasto
wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy dalej. Po chwili odstawiamy kulę
ciasta w ciepłe miejsce na ok. 1h. Potem wkładamy do lodówki na ½ h.
Po upływie
podanego czasu, wyjmujemy kulę ciasta na stolnicę i wałkujemy prostokąt na
grubość ok. 1 cm. Na środku rozwałkowanego kawałka ciasta układamy masło a następnie
zwijamy rogi jak kopertę, odwracamy na drugą stronę i wałkujemy. Taką czynność
powtarzamy trzykrotnie, dopóki masło całkowicie nie wchłonie się w ciasto i nie
będzie grudek.
Na czas miedzy każdym kolejnym rozwałkowaniem, ciasto wkładamy
do lodówki na ok. 10 min. aby lekko je schłodzić. Na koniec ciasto wałkujemy na
grubość ok ½ cm, a następnie kroimy na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy
kawałek jabłka (posypanego cynamonem), zwijamy szerszym brzegiem do węższego. Wierzchy
rogali smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Blachę natłuszczamy, układamy na niej
nasze croissanty. Pieczemy przed ok. 20 min. w temperaturze 165 stopni C. Najlepiej
smakują z poranną kawą albo gorącym mlekiem.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Cudowne :)
OdpowiedzUsuń