czwartek, 9 stycznia 2014

Piernik

Święta za nami, ale wspomnienia o nich są nadal żywe. Zwłaszcza te smakowe mocno utkwiły mi w pamięci. Na moim świątecznym stole gościły: serniki – przynajmniej dwa rodzaje, keksy – pełne ukochanych bakalii a także piernik otoczony mocą korzennego aromatu. Dzisiejszy post poświęcę ostatniemu z wymienionych ciast. Przepis na piernik jest bardzo prosty, a ciasto można zrobić nawet bez świątecznej okazji. 


Składniki:
  • mąka, 400 g
  • margaryna, 1/2 kostki
  • cukier zwykły, 1 szklanka
  • powidła, 3 łyżki
  • kakao, 3 łyżki
  • jajka, 2 sztuki
  • przyprawa do piernika, 1 opakowanie
  • mleko, 1 szklanka
  • soda, 1 łyżeczka
  • bakalie, garstka
Przygotowanie:

Na początek roztapiamy margarynę. Potem należy ją ostudzić, aby pozostałe składniki nie zważyły się. W czasie kiedy tłuszcz będzie stygł zabieramy się za ubijanie jajek z cukrem na puszystą masę.
Potem do naczynia dodajemy kolejno: mleko, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość miksujemy. Dolewamy ostudzone masło i ubijamy dalej. Na koniec jeszcze dodajemy powidła.
Gdy wszystkie składniki naszego piernika połączą się w jednolitą i gładką masę, przelewamy całość ciasta do formy. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Można udekorować je polewą czekoladową, ale sama najczęściej polewam całość lukrem. Na koniec mała wizualizacja żeby zachęcić do pieczenia.

Życzę udanych wypieków i smacznego! 

Odwiedź mnie na Facebook'u

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz