Szybkie do wykonania, pyszne i puszyste ciasto w sam raz na
weekendowe spotkania przy kawie. Kwaskowy smak żurawiny lekko przełamuje
słodycz biszkoptu. Przepis zaczerpnięty z notatnika Babci.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- suszona żurawina
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z białkami
dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną
pianę. Gdy piana będzie już gotowa (po odwróceniu miski nie będzie się wylewać),
dodajemy żółtka. Miksujemy wszystko bardzo powoli na zmniejszonych obrotach.
W osobnej miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do
pieczenia (mąkę należy wcześniej przesiać, żeby uniknąć grudek w cieście). Dodajemy
mąkę małymi porcjami do masy jajecznej. Składniki delikatnie mieszamy łyżką
drewnianą. Dodajemy wodę, ocet oraz żurawinę (obtoczoną lekko w mące) i dalej wszystko
mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i
posypujemy bułką tartą/mąką. Do wyłożenia formy można również użyć papieru
pergaminowego.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy biszkopt ok. 30-40 min. w
temperaturze 180°C. Należy pamiętać o włożeniu ciasta do nagrzanego wcześniej
piekarnika. Podczas pieczenia unikamy otwierania drzwiczek piekarnika (zwłaszcza
na początku pieczenia), aby nasze ciasto nie upadło. Pod koniec pieczenia można
otwieramy na chwilę drzwiczki i sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub
wykałaczką, czy biszkopt jest już gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy po
wyjęciu z ciasta.
Upieczony biszkopt zostawiamy na kilka minut w
piekarniku. Gdy przestygnie, wyciągamy go. Przy pomocy ostrego noża odcinamy
ciasto od tortownicy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do
pieczenia lub paterę. W ten sposób biszkopt pozostanie płaski. Papier podłożony
pod ciasto zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do patery. Na koniec można
oprószyć biszkopt cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz