Na zimno nie ma lepszej recepty jak miseczka gorącej i
pożywnej zupy. Kartoflanka wzbogacona kawałkami kurczaka jest nie tylko bardzo sycąca,
ale również pyszna. Wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.
Składniki:
- włoszczyzna: 2 marchewki, por, seler, korzeń i natka pietruszki
- 2 filety z kurczaka, 2 udka z kurczaka
- 1 kostka rosołowa (wołowa)
- kawałek cielęciny
- ½ kg ziemniaków
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- olej do smażenia
- przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, bazylia, rozmaryn
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy
oczyszczone mięso, kostkę rosołową i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć,
wyławiamy tzw. szumowiny. Płuczemy włoszczyznę pod bieżącą wodą, warzywa kroimy
na kawałki i wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się rumiana i
pachnąca. Gdy warzywa i mięso w zupie będą już miękkie, wyjmujemy je. Włoszczyznę wyrzucamy, zostawiamy jedynie marchew i
pietruszkę (po ostygnięciu kroimy warzywa). Obieramy ziemniaki, myjemy i
kroimy w kostkę. Cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki dodajemy do
zupy.
Kartoflankę gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę przyprawiamy do
smaku. Żeby danie było bardziej syte do miseczek z gorącą zupą wrzucamy kawałki mięsa z bulionu. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią.
Smacznego!
mmm, uwielbiam takie lekkie, a jednocześnie aromatyczne i syte zupy :)
OdpowiedzUsuń