Kolejna dawka
słodkiej przyjemności, czyli kruche ciasteczka. Przy ich robieniu możemy
wykazać się kreatywnością. Ogromny wybór foremek, ozdób i lukrów dekoracyjnych
sprawia, że mogą przybierać najróżniejsze formy i kształty: począwszy od
klasycznych gwiazdek na świątecznych reniferach kończąc.
Składniki:
- mąka, 300 g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło, 150 g (miękkie)
- żółtka, 3 sztuki
- cukier, 150 g
- kwaśna śmietana 18%, 1 łyżka
- białko, do posmarowania ciastek
- opcjonalne dodatki: wiórki kokosowe, bakalie, orzechy, cynamon, skórka z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dosypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy
suche składniki. Następnie kolejno dodajemy: masło, cukier, żółtka, śmietanę
(ewentualnie jakiś dodatek smakowy). Zagniatamy dokładnie ciasto, tak by
powstała z niego jednolita kula (bez grudek i śladów mąki). Gdy wyrobione
ciasto przybierze właściwą konsystencję, owijamy je folią aluminiową i
wkładamy do lodówki na ok. 0,5h.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części, z
których każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Nastawiamy piekarnik na
temperaturę 180 stopni. Pora na wykrawanie ciasteczek za pomocą wybranych
foremek lub jak kto woli – radełka. Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej
papierem pergaminowym. Wierzch niektórych smarujemy białkiem, dzięki czemu:
kawałki orzechów będą się utrzymywały na powierzchni ciasteczek/nasze ciacha
nabiorą pięknego połysku. Wypełnioną ciastkami blaszkę wkładamy do rozgrzanego
piekarnika na ok. 10-13 min. Cały czas pilnujemy, by ciasteczka nie przypaliły
się od spodu. Kruche ciasto jest bardzo delikatne i nie wymaga długiej obróbki
termicznej.
Gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru wyjmujemy je do ostygnięcia. Potem
pozostaje tylko dekoracja i… konsumpcja.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz