Andruty z masą kakaową, które prezentuję są zrobione według
przepisu mojej Babci. Dla mnie to smak słodkiego dzieciństwa. Pamiętam, że
zanim Babcia zdążyła przełożyć wafle, już wygrzebałam paluszkami z miski trochę pysznej masy. Zawsze z sentymentem wracam zarówno do tego przepisu, jak i deseru.
Składniki:
- opakowanie wafli (mogą być okrągłe lub prostokątne)
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Jajka
i cukier łączymy ze sobą w misce umieszczonej nad kąpielą wodną. Podgrzewamy całość
ok. 5 min. (nie gotujemy!), ale tak by jajka się nie ścięły. Musimy uważać z
płomieniem i podgrzewać z wyczuciem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło
i kakao, podgrzewamy i mieszamy ok. 10 minut. Masa powinna się lekko spienić.
Po
upływie 10 minut zdejmujemy masę z ognia. Chwilkę czekamy aż ostygnie.
Następnie na blacie rozkładamy andruty i smarujemy je ciepłą masą. Gdy przełożymy
wszystkie wafle, odkładamy nasz blok andrutowy w chłodne miejsce, aby masa
stężała i dobrze związała całość. Pozostaje krojenie deseru a potem degustacja pysznych wafelków.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz