Zbliżają się Walentynki. Pomysłów na to w jaki sposób uczcić ten dzień
jest wiele. Kwiaty, perfumy, biżuteria, książka dla ukochanej/ukochanego. Dużo
tego, ale w gruncie rzeczy to banały. Może coś słodkiego i oryginalnego? Wiadomo,
że do serca bliskiej osoby jest szansa trafić także poprzez żołądek. Moim
patentem na kulinarną niespodziankę jest deser w postaci lekkich i puszysteych jak chmurki serowych oponek w kształcie serc. Taki prezencik z pewnością sprawi radość bliskiej osobie.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody
- 250 g rozdrobnionego twarogu (najlepiej półtłusty)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 5 łyżek gęstej śmietany (18%)
- ok. 1 litr oleju do smażenia
- cukrowe pisaki do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę
łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy twaróg i śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki. Potem wyjmujemy ciasto
na stolnicę i wyrabiamy ręką, podsypując lekko mąką. Ciasto nie powinno się
kleić.
Dłonią
rozpłaszczamy ciasto tworząc okrągły placek na grubość ok. 1 cm. Za pomocą większej foremki do wykrawania kruchych
ciasteczek wycinamy oponki- serduszka. Dziurkę w środku każdej oponki wycinam
za pomocą malutkiej nakrętki od olejku do ciasta.
Do
garnka wlewamy olej na wysokość ok. 8-10 cm. Gdy jest już dobrze rozgrzany łyżką
cedzakową wkładamy oponki.
Smażymy
na złoty kolor po max.3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy oponki
do wystygnięcia. Układamy je na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru
tłuszczu. Kiedy ostygną zabieramy się za ozdabianie serc przy pomocy pisaków
cukrowych. Do dekoracji można także użyć zwykłego cukru pudru, a oponki i tak
będą śliczne.
Życzę
udanych wypieków i wyjątkowo słodkich Walentynek. :)
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz