Keks jest ciastem wyjątkowo szybkim do
przygotowania, ale w tej prostocie kryje się także mnóstwo smaku i aromatu. Jego
wielką zaletą jest to, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość. I jeszcze te
bakalie… po prostu „mniam”.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- szklanka cukru
- kostka masła
- bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka cytryny i pomarańczy, suszone figi
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Żółtka
ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do
pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Za
pomocą miksera łączymy składniki, tak by powstało z nich gładkie
ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy
za pomocą drewnianej łyżki. Bakalie siekamy, obtaczamy w mące i dodajemy do
reszty składników.
Ciasto
wlewamy do formy-keksówki (o długości 30cm)
wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/mąką. Pieczemy przez ok.45-50
min. w temperaturze 180°C.
Po
upieczeniu ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową oraz bakaliami.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz