wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka z łososiem

Nie od dziś wiadomo, iż mięso łososia jest bardzo zdrowe i bogate w kwasy Omega. Z tego powodu ryba ta często gości w mojej kuchni.  Łososia można podawać na wiele sposobów i  łączyć z wieloma składnikami. Smakuje pysznie zarówno na zimno np. w postaci tatara, jak i na gorąco np. grillowany. Tym razem wrzucam prosty przepis na sałatkę z dodatkiem wędzonego  łososia, którą możemy podać jako przystawkę albo zaserwować w ramach lekkiej kolacji. Do sałatki polecam sos koperkowy, który świetnie współgra smakowo z rybą.

Składniki:
  • sałata lodowa
  • łosoś wędzony 50 g
  • 2 pomidory rzymskie
  • cebula czerwona
  • garstka oliwek
  • kapary, kilka sztuk
  • 1/3 papryki czerwonej i tyle samo żółtej
  • 1/3 awokado (pokrojone w kostkę)
  • ćwiartka cytryny do skropienia sałatki

Sos koperkowy:
  • jogurt grecki, 120 g tj. ½ szklanki (musi być gęsty)
  • 1 ½ łyżki musztardy np. Dijon
  • świeży koperek (posiekany) ok. 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory, i awokado kroimy w kostkę, a paprykę oraz cebulę w piórka. Sałatę kroimy w paski lub kostkę. Łososia rozdrabniamy za pomocą widelca. Oliwki możemy dodać w całości, albo pokroić w krążki.

Składniki kładziemy warstwowo na talerzu: najpierw sałata, potem cebula, papryka, kapary i awokado. Na końcu na sałatkowy kopczyk wędruje wędzony łosoś. Obok sałatki układamy cząstki pomidora i cytryny.

Sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki: jogurt, sos z cytryny, koperek, przyprawy. Przed podaniem należy lekko schłodzić.


Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz