Nie
od dziś wiadomo, iż mięso łososia jest bardzo zdrowe i bogate w kwasy Omega. Z
tego powodu ryba ta często gości w mojej kuchni. Łososia można podawać na wiele sposobów
i łączyć z wieloma składnikami. Smakuje
pysznie zarówno na zimno np. w postaci tatara, jak i na gorąco np. grillowany.
Tym razem wrzucam prosty przepis na sałatkę z dodatkiem wędzonego łososia, którą możemy podać jako przystawkę
albo zaserwować w ramach lekkiej kolacji. Do sałatki polecam sos koperkowy,
który świetnie współgra smakowo z rybą.
Składniki:
- sałata lodowa
- łosoś wędzony 50 g
- 2 pomidory rzymskie
- cebula czerwona
- garstka oliwek
- kapary, kilka sztuk
- 1/3 papryki czerwonej i tyle samo żółtej
- 1/3 awokado (pokrojone w kostkę)
- ćwiartka cytryny do skropienia sałatki
Sos
koperkowy:
- jogurt grecki, 120 g tj. ½ szklanki (musi być gęsty)
- 1 ½ łyżki musztardy np. Dijon
- świeży koperek (posiekany) ok. 2 łyżeczki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory, i
awokado kroimy w kostkę, a paprykę oraz cebulę w piórka. Sałatę kroimy w paski
lub kostkę. Łososia rozdrabniamy za pomocą widelca. Oliwki możemy dodać w
całości, albo pokroić w krążki.
Składniki
kładziemy warstwowo na talerzu: najpierw sałata, potem cebula, papryka, kapary
i awokado. Na końcu na sałatkowy kopczyk wędruje wędzony łosoś. Obok sałatki
układamy cząstki pomidora i cytryny.
Sos: mieszamy
dokładnie wszystkie składniki: jogurt, sos z cytryny, koperek, przyprawy. Przed
podaniem należy lekko schłodzić.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz