Hummus
wykonany na bazie ciecierzycy jest potrawą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie
a także w kuchni wegetariańskiej. Jest
bardzo zdrowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne. Pasta hummus stanowi uniwersalny
dodatek do wielu dań i doskonale smakuje z różnymi składnikami: chlebem, pitą a nawet
plackami ziemniaczanymi.
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (najczęściej używam gotowej z puszki)
- 100 g pasty tahini (gotowa albo można zrobić samodzielnie: ziarna sezamu należy zmielić z olejem sezamowym, wodą i oliwą z oliwek)
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- oliwa extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 ml wody źródlanej
- odrobina soli i sproszkowanego chili do smaku
Przygotowanie:
Ugotowaną
ciecierzycę, pastę tahini, zmiażdżony czosnek wrzucamy do blendera. Wlewamy sok
z cytryny oraz odrobinę wody, miksujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy
resztę wody, aby ułatwić blendowanie i zmienić konsystencję masy na delikatną i
jednolitą. Doprawiamy do smaku solą i chili. Można z wierzchu posypać dodatkowo natką
pietruszki. Podajemy polaną odrobiną oliwy z oliwek. Ekspresowa i pyszna pasta gotowa!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz