Klasyczna wersja pierogów
przeważnie zawiera w sobie mąkę pszenną oraz tłuste mięso wieprzowe (w zdrowszym wypadku wołowinę),
ale co z osobami dbającymi o linię? Czy trzeba od razu rezygnować z pysznych pierogów
z obawy przed tyciem? Absolutnie nie! Zdecydowałam się zmodyfikować klasyczny przepis
tak, aby pierogi były mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowały swój wyjątkowy
smak. Pierogi z mięsem w wersji light są zdecydowanie bardziej zdrowe a równie
dobre – polecam!
Składniki:
Ciasto
- ½ kg mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 szklanka gorącej wody
Farsz
- ½ kg gotowanego mięsa drobiowego / indyczego (wykorzystuję mięso z niedzielnego rosołu)
- 300-400 g kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane
mięso drobiowe mielimy w maszynce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, aby pozbyć się zbędnego
kwasu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obieramy z łupin
i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Dodajemy zmielone
mięso i mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy kapustę oraz przyprawy i nadal
mieszamy wszystkie składniki. Na koniec wbijamy jajko, które ładnie zwiąże
farsz. Gdy jajko się zetnie, odstawiamy farsz do ostygnięcia.
Przystępujemy do
przygotowywania ciasta. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. W jego środku
robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Za pomocą noża siekamy mąkę z wodą. Po
chwili, gdy ciasto nieco ostygnie wbijamy jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto,
dosypując mąki w razie potrzeby. Kulę ciasta dzielimy na 2 części. Jedną z nich
odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką, żeby zachowała miękkość. Drugą połowę
podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Za pomocą foremki lub szklanki kroimy
krążki. Na środku każdego z nich nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, nadając tym
samym formę naszym pierogom.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4
minuty (czas liczymy od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię). Ugotowane
pierogi możemy podawać okraszone zeszkloną na oliwie cebulką albo posypane
natką pietruszki.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz