Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki na słodko z aromatycznym
nadzieniem orzechowym to najlepszy sposób na skuteczne pokonanie głodu i
poprawę nastroju.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- mąka, 2 szklanki
- jajka, 2 sztuki
- proszek do pieczenia, pół łyżeczki
- sól, szczypta
- mleko, ½ szklanki
- woda gazowana, ¼ szklanki
- olej (do smażenia i do ciasta), łyżka do ciasta
- cukier waniliowy, 1 łyżeczka
- cukier, 2 łyżki
nadzienie
orzechowe
- ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
- ½ szklanki zmielonych migdałów
- 1 ½ łyżki cukru pudru lub 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- kilka kropli olejku migdałowego
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do miski
wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju. Woda gazowana sprawi, że naleśniki są bardzo
miękkie i puszyste. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, cukier biały i
waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy, aby wyeliminować grudki. Najczęściej używamy w
tym celu miksera, żeby ciasto było gładkie i jednolite.
Rozgrzewamy
patelnię. Dodajemy trochę oleju, aby naleśniki nie przywierały do niej
powierzchni. Tutaj doskonale sprawdza się patent mojej Mamy - na małą miseczkę
wlewam olej, w którym moczę kawałek gazy. Za pomocą widelca smaruję gazą
patelnię. Dzięki temu rozprowadzam niewielką warstwę oleju na patelni. Ciasto
naleśnikowe nie przywiera, a ja ograniczam do minimum ilość tłuszczu.
Nadzienie:
orzechy włoskie oraz migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na drobny proszek.
Zmiksowane orzechy łączymy z pozostałymi składnikami, tak, by powstało gęste
nadzienie o rumowym aromacie.
Usmażone
naleśniki przekładamy nadzieniem rumowo-orzechowym. Możemy polać je z wierzchu
rozpuszczoną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Nadzienie
I gotowe naleśniki :)
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz