sobota, 1 marca 2014

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-rumowym

Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki na słodko z aromatycznym nadzieniem orzechowym to najlepszy sposób na skuteczne pokonanie głodu i poprawę nastroju. 


Składniki:
Ciasto naleśnikowe
  • mąka, 2 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • sól, szczypta
  • mleko, ½ szklanki
  • woda gazowana, ¼ szklanki
  • olej (do smażenia i do ciasta), łyżka do ciasta
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • cukier, 2 łyżki

nadzienie orzechowe
  • ½  szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 1 ½  łyżki cukru pudru lub 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju. Woda gazowana sprawi, że naleśniki są bardzo miękkie i puszyste. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, cukier biały i waniliowy oraz proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby wyeliminować grudki. Najczęściej używamy w tym celu miksera, żeby ciasto było gładkie i jednolite.

Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy trochę oleju, aby naleśniki nie przywierały do niej powierzchni. Tutaj doskonale sprawdza się patent mojej Mamy - na małą miseczkę wlewam olej, w którym moczę kawałek gazy. Za pomocą widelca smaruję gazą patelnię. Dzięki temu rozprowadzam niewielką warstwę oleju na patelni. Ciasto naleśnikowe nie przywiera, a ja ograniczam do minimum ilość tłuszczu.

Nadzienie: orzechy włoskie oraz migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na drobny proszek. Zmiksowane orzechy łączymy z pozostałymi składnikami, tak, by powstało gęste nadzienie o rumowym aromacie.

Usmażone naleśniki przekładamy nadzieniem rumowo-orzechowym. Możemy polać je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

 Smacznego!

Nadzienie

I gotowe naleśniki :)


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz