Smak
tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty zna każdy. Z żadnym innym dodatkiem
niedzielny schabowy nie smakuje równie dobrze. Jednak czasem warto coś zmienić
(zwłaszcza na wiosnę), by uzyskać ciekawy efekt smakowy. Z jednej strony postanowiłam wzbogacić
składnikowo popularną surówkę , a z drugiej „odchudzić” ją kalorycznie. Efekt? Pyszny!
Składniki:
- półlitrowy słoik kiszonej kapusty (najlepiej z własnej spiżarni)
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- połowa dojrzałego i miękkiego awokado
- ½ dużego jabłka lub 1 małe w całości całe (wybrałam renetę, bo lubię kwaśne jabłka, ale można użyć championów)
- garstka posiekanych orzechów włoskich
- 1 niepełna łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Do miseczki
wrzucamy kiszoną kapustę. Awokado kroimy w bardzo drobną kosteczkę (można także
pognieść widelcem na papkę). Użyłam tego owocu zamiast oleju – równie dobrze
natłuści sałatkę, a nie doda jej aż tyle kalorii co olej. Posiekany owoc
wrzucamy do miski z kapustą. Mieszamy.
Jabłko i marchew myjemy, obieramy ze
skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzucamy do reszty składników
znajdujących się w misce. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Orzechy
rozłupujemy z łupin i siekamy. Cebula i posiekane orzechy dodajemy do miseczki
z jabłkami. Doprawiamy odrobiną cukru trzcinowego i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Szybka surówka z kiszonej kapusty idealnie uzupełni smak mięsa serwowanego na
drugie danie.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Basiu, świetny pomysł, pyszne i ciekawe :)
OdpowiedzUsuń