wtorek, 8 kwietnia 2014

Chrupiąca sałatka „Warzywny Raj”

Jestem miłośniczką wszelkich sałatek. W moim codziennym menu nie może zabraknąć surowych warzyw i owoców, które miksuję w różnorodnych kompozycjach. Wychodzę z założenia, iż na talerzu powinno być zawsze smacznie i kolorowo. Prezentuję sałatkę, którą z pewnością pokocha każdy, kto dba o zdrowie oraz podobnie jak ja lubi chrupać świeże warzywa, nie z przymusu, ale dla przyjemności


Składniki:
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 duże jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki zielonego groszku
  • garstka czarnych oliwek
  • garstka rukoli
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • garstka orzechów nerkowca
  • prażone pestki dyni
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy do parowaru na 15 minut. Ugotowana na parze pietruszka (jak i pozostałe warzywa) jest dla mnie absolutnie przepyszna. Ma lekko słodkawy smak i jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż taka  gotowana w wodzie. 

Awokado obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłko myjemy, ucieramy na tarce. Łodygi selera, pomidora i paprykę po umyciu kroimy w drobne kawałeczki. Składniki wrzucamy do miski. 

Dodajemy odsączone z zalewy: kukurydzę, groszek i oliwki. Dodajemy rukolę, jogurt, przyprawy i orzechy. Mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy sałatkę i ugotowaną pietruszkę papryką z pestkami dyni. 

Mięsożercy mogą wzbogacić danie o  ugotowany na parze filet z kurczaka. Jako napój polecam świeżo wyciskany sok z marchewki. Zdrowe, smaczne i bardzo dietetyczne danie wprost idealne na lunch lub w ramach lekkiej kolacji.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

1 komentarz: