Jestem
miłośniczką wszelkich sałatek. W moim codziennym menu nie może zabraknąć surowych
warzyw i owoców, które miksuję w różnorodnych kompozycjach. Wychodzę z
założenia, iż na talerzu powinno być zawsze smacznie i kolorowo. Prezentuję
sałatkę, którą z pewnością pokocha każdy, kto dba o zdrowie oraz podobnie jak
ja lubi chrupać świeże warzywa, nie z przymusu, ale dla przyjemności.
Składniki:
- 2 korzenie pietruszki
- ½ dojrzałego awokado
- 1 duże jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ czerwonej papryki
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki zielonego groszku
- garstka czarnych oliwek
- garstka rukoli
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- garstka orzechów nerkowca
- prażone pestki dyni
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Pietruszkę
obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy do parowaru na 15 minut. Ugotowana
na parze pietruszka (jak i pozostałe warzywa) jest dla mnie absolutnie przepyszna.
Ma lekko słodkawy smak i jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż taka gotowana w wodzie.
Awokado obieramy, kroimy w
drobną kostkę. Jabłko myjemy, ucieramy na tarce. Łodygi selera, pomidora i
paprykę po umyciu kroimy w drobne kawałeczki. Składniki wrzucamy do miski.
Dodajemy odsączone z zalewy: kukurydzę, groszek i oliwki. Dodajemy rukolę,
jogurt, przyprawy i orzechy. Mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy
sałatkę i ugotowaną pietruszkę papryką z pestkami dyni.
Mięsożercy mogą wzbogacić
danie o ugotowany na parze filet z
kurczaka. Jako napój polecam świeżo wyciskany sok z marchewki. Zdrowe, smaczne
i bardzo dietetyczne danie wprost idealne na lunch lub w ramach lekkiej
kolacji.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Mniam!
OdpowiedzUsuń