poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Faszerowana papryka

Po świątecznym obżarstwie zdecydowałam się na lżejszy obiad, który może być też pyszną przekąską. Faszerowana, pieczona papryka jest wprost idealnym daniem, które: syci a nie zapycha, smakuje a nie dodaje zbędnych kalorii. I ten farsz z dodatkiem sera feta – pychota! 


Składniki:
  • czerwona papryka
  • 1/3 opakowania sera feta
  • 100 g świeżego szpinaku
  • ½ czerwonej cebuli
  • garstka kukurydzy z puszki (odsączona)
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki siekanych migdałów
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy część nasienną. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy. Po minucie dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili patelnię zdejmujemy z ognia. 

Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy szpinak, lekko zeszkloną cebulę, kukurydzę, rozdrobniony ser feta,  siekane migdały i ziarna słonecznika. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy składniki, a następnie farszem napełniamy po łówki papryki. Wierzch możemy posypać odrobiną startego parmezanu albo sera gouda (nie użyłam tym razem sera, ale polecam). Blaszkę z papryką wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 10 minut. Faszerowana papryka doskonale smakuje z kurczakiem z grilla lub innym drobiem.

Smacznego!






Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

2 komentarze:

  1. Wygląda ciekawie, smakowicie z zdrowo! Z przyjemnością kiedyś zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miły komentarz, a paprykę szczerze polecam. :-) Pozdrawiam!

      Usuń