Skoro wszędzie pieką się babki i mazurki wielkanocne to u mnie
będzie troszkę inaczej, ale równie pysznie. Przed Wami: kopytka z serem! Banalne? Wcale nie. Wszystko jest kwestią dodatków. Są bardzo uniwersalnym daniem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Zdecydowanie kojarzę je z kuchnią mojej Babci. Są szybkie do przygotowania, stąd bardzo
często goszczą na moim stole, jednak z przeróżnymi dodatkami. Doskonale smakują z
sosem grzybowym lub na słodko np. z owocami. Dziś prezentuję najbardziej popularną wersję
kopytek, czyli z dodatkiem sera białego i cukru. Pychota!
Składniki:
- 700g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki
- 250 g sera białego
- 1 jajko
Dodatkowo
- 100g rozgniecionego sera białego
- cukier, ilość według uznania
- klarowane masło, ilość według uznania
Przygotowanie:
Ugotowane i
wystudzone ziemniaki ugniatamy albo przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy kładziemy
rozgniecione ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, twaróg i wbijamy jajko.
Składniki najpierw siekamy za pomocą noża, a następnie zagniatamy z nich
jednolite ciasto.
Po zagnieceniu ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej
części formujemy wałek grubości ok.3 cm. Za pomocą noża należy każdy wałek
lekko spłaszczyć. Pod skosem kroimy ciasto w romby. W garnku gotujemy wodę z
odrobiną soli.
Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut (muszą
wypłynąć na powierzchnię). Ugotowane kopytka podajemy posypane serem białym,
cukrem i polane dodatkowo sklarowanym masłem.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Dziekuje super przepis !
OdpowiedzUsuń