Z
blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję
zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencji. Wśród trzech standardowych
kremowych zup (dyniowa i kukurydziana), które serwuję w mojej kuchni znajduje
się również zupa krem z buraczków
wzbogacona dodatkiem tymianku. Podaję ją zwykle na ciepło z kromką razowego
pieczywa albo paluszkami z ciasta francuskiego.
Składniki:
- 1l bulionu warzywnego lub mięsnego (przeważnie używam rosołu z niedzielnego obiadu, który mrożę, gdy zostaje)
- 4 duże buraczki ćwikłowe
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- czosnek
- ocet jabłkowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki,
marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem do
miękkości. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca,
wrzucamy cebulkę do zeszklenia. Kiedy cebula jest już rumiana, dodajemy czosnek
i chwilkę jeszcze smażymy.
Cebulę i
czosnek wrzucamy do gotującego się wywaru. Przystępujemy do doprawienia zupy. Wsypujemy:
ziele angielskie, liść laurowy, tymianek (może być suszony lub świeży), sól
oraz pieprz. Wlewamy jeszcze 1 łyżkę octu jabłkowego. Chwilkę gotujemy całość,
a następnie odstawiamy do
ostudzenia.
Po wystudzeniu przelewamy
wywar do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę. Wlewamy zupę
do miseczek. Możemy ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Dobrze smakuje również z dodatkiem jogurtu greckiego/śmietany.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz