W
tym smaku absolutnie zakochałam się od pierwszego łyka! Podczas ostatniej wizyty u mojej koleżanki
miałam okazję spróbować kawy mrożonej w zupełnie innym wydaniu. Renatka podała
mi napój, który rzeczywiście posmakował mi na tyle, iż sama na drugi dzień
postanowiłam go przygotować. Nieco zmieniłam pierwotny przepis, gdyż
zrezygnowałam z dodatkowego cukru z dodatkiem wanilii (banan dla mnie jest
wystarczająco słodki), ale wyborny smak pozostał. Kawa bananowa z dodatkiem
lodu to orzeźwienie i pobudzenie w jednym!
Składniki:
- 1 średni, dojrzały banan
- 1 filiżanka mocnej kawy (użyłam esencji uzyskanej z małej kawiarki)
- 1/3 szklanki spienionego mleka (użyłam shakera, można zastosować spieniacz)
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 4 kostki lodu (mój blender nie ogarnąłby całych kostek, więc zastosowałam kruszony lód)
Przygotowanie:
Obranego
banana wrzucamy do blendera. Dodajemy schłodzoną kawę, wiórki kokosowe i lód.
Na koniec jeszcze jedna łyżeczka cynamonu i całość blendujemy. Gotowy napój
przelewamy do wysokiej szklanki lub kubka. Uzupełniamy spienionym mlekiem.
Wierzch kawy posypujemy resztką cynamonu i gotowe! Dla miłośników słodkości polecam dodanie na wierzch bitej śmietany i odrobiny startej czekolady.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
idealne na upał:)
OdpowiedzUsuń