poniedziałek, 9 czerwca 2014

Marynowane ćwiartki kurczaka na grill

Nie wyobrażam sobie pięknego, słonecznego weekendu bez grillowania. Na moim grillu zazwyczaj lądują szaszłyki z warzywami i mięsem, łosoś lub pstrąg na ostro i rzecz jasna drób w różnorakich marynatach. Dziś prezentuję grillowane ćwiartki kurczaka w dwóch rodzajach marynat. Pierwsza oparta na smaku rodem z Egiptu, a druga klasyczna – pikantna. Mięsko pierwsza klasa!


Składniki:
  • 4 ćwiartki kurczaka (podzieliłam każdą na 2 części)

Marynata (a’la Shoarma)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól jodowana
  • suszona pietruszka
  • cukier brązowy
  • kolendra
  • pieprz
  • mięta
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oliwy

Marynata pikantna
  • 1-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • mielona gorczyca
  • czosnek
  • sproszkowana słodka papryka + chili
  • kolendra
  • niepełna łyżeczka cukru
  • pieprz czarny
  • cebula
  • cząber
  • cebula dymka
  • sól

Przygotowanie:

Ćwiartki kurczaka myjemy, ściągamy z nich skórę, dzielimy kawałki po połowie i wkładamy do 2  osobnych misek. Przygotowujemy obie marynaty z podanych składników. Zioła mieszamy z oliwą i wodą, tak aby uzyskać zawiesinę. Wlewamy marynaty do kawałków kurczaka i mieszamy. Obie miski zamykamy szczelnie przykrywkami i odstawiamy na noc do lodówki, by kurczak nabrał odpowiedniego aromatu. A na drugi dzień – grillujemy!

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz