środa, 18 czerwca 2014

Mus czereśniowy z nutką morelową

Nastała moja ulubiona pora roku, obfitująca w przepyszne i świeże owoce. Praktycznie cały rok czekam z niecierpliwością, by znów móc zakosztować słodkich truskawek, wybornych wiśni, soczystych czereśni i orzeźwiających arbuzów. Owoce są dobre same w sobie, bez udziwnień, dlatego najczęściej jadam je w postaci lekkich koktajli lub musów. Dziś prezentuję jeden z moich ulubionych: połączenie czereśni, moreli i jabłka. Pycha!


Składniki:
  • 1 szklanka drylowanych czereśni
  • 1 duże jabłko
  • 2 morele
  • 1/3 szklanki wody mineralnej
  • 1 mały banan
  • garstka płatków orkiszowych
  • rodzynki
  • szczypta wiórek kokosowych
  • ½ łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

Owoce płuczemy pod bieżącą wodą. Czereśnie drylujemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy ćwiartki  jabłka oraz pozbawione pestek morele. Do blendera wrzucamy ponadto: banana, rodzynki, wiórki kokosowe i imbir. Wlewamy wodę i całość blendujemy na gładką masę. Powstały w ten sposób mus przelewamy do wysokiej szklanki. Wierzch posypujemy płatkami orkiszowymi. Ozdabiamy czereśniami. Mus podajemy schłodzony.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz