Nastała
moja ulubiona pora roku, obfitująca w przepyszne i świeże owoce. Praktycznie cały
rok czekam z niecierpliwością, by znów móc zakosztować słodkich truskawek, wybornych
wiśni, soczystych czereśni i orzeźwiających arbuzów. Owoce są dobre same w
sobie, bez udziwnień, dlatego najczęściej jadam je w postaci lekkich koktajli
lub musów. Dziś prezentuję jeden z moich ulubionych: połączenie czereśni, moreli i jabłka. Pycha!
Składniki:
- 1 szklanka drylowanych czereśni
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- 1/3 szklanki wody mineralnej
- 1 mały banan
- garstka płatków orkiszowych
- rodzynki
- szczypta wiórek kokosowych
- ½ łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Owoce
płuczemy pod bieżącą wodą. Czereśnie drylujemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy
ćwiartki jabłka oraz pozbawione pestek morele.
Do blendera wrzucamy ponadto: banana, rodzynki, wiórki kokosowe i imbir. Wlewamy
wodę i całość blendujemy na gładką masę. Powstały w ten sposób mus przelewamy
do wysokiej szklanki. Wierzch posypujemy płatkami orkiszowymi. Ozdabiamy
czereśniami. Mus podajemy schłodzony.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz