Dzisiaj
prezentuję przepis na niezwykle prostą, ale i smaczną sałatkę warzywną. Jej
głównym składnikiem jest por - zdecydowanie jedno z najzdrowszych jarzyn.
Ponieważ sezon na świeże warzywa trwa nie wyobrażam sobie dnia bez prozdrowotnej
sałatki. Por to roślina lecznicza i odżywcza, dlatego powinien częściej gościć na
naszych stołach. Jest dietetyczny, lekkostrawny i zasadotwórczy. Zalecany przy
anemii, artretyzmie a także jako odtrutka w przypadku zatrucia pokarmowego. Zatem pora na pora - tylko jeść i zdrowieć!
Składniki:
- 1 por (sparzony i pokrojony w cieniutkie plasterki)
- kukurydza (ilość według uznania)
- czarne, drylowane oliwki (ilość według uznania)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mały pęczek natki pietruszki i koperku
- ½ czerwonej cebuli
- ok. 5 pomidorków koktajlowych
- garstka kaparów
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (dobry jest gęsty, grecki)
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
ponadto
można dodać
- groszek konserwowy
- ½ dojrzałego awokado
Przygotowanie:
Pora
myjemy, parzymy gorącą wodą a następnie polewamy zimną, by warzywo pozostało
chrupkie i zachowało witaminy. Do miski razem z porem dodajemy: pokrojoną w
kosteczkę czerwona cebulę, odsączone z zalewy kukurydzę, oliwki i kapary,
posiekany koperek i natkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na cząstki i
również dodajemy do pozostałych składników. Ugotowane na twardo jajka siekamy
drobno i wrzucamy do miski z warzywami. Jogurt mieszamy z majonezem i wlewamy
do sałatki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy sałatkę i
gotowe!
Do picia polecam sok ze świeżowyciskanej marchewki. Pychota!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz