piątek, 27 czerwca 2014

Sałatka "PORcja zdrowia"

Dzisiaj prezentuję przepis na niezwykle prostą, ale i smaczną sałatkę warzywną. Jej głównym składnikiem jest por - zdecydowanie jedno z najzdrowszych jarzyn. Ponieważ sezon na świeże warzywa trwa nie wyobrażam sobie dnia bez prozdrowotnej sałatki. Por to roślina lecznicza i odżywcza, dlatego powinien częściej gościć na naszych stołach. Jest dietetyczny, lekkostrawny i zasadotwórczy. Zalecany przy anemii, artretyzmie a także jako odtrutka w przypadku zatrucia pokarmowego. Zatem pora na pora -  tylko jeść i zdrowieć!


Składniki:
  • 1 por (sparzony i pokrojony w cieniutkie plasterki)
  • kukurydza (ilość według uznania)
  • czarne, drylowane oliwki (ilość według uznania)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mały pęczek natki pietruszki i koperku
  • ½ czerwonej cebuli
  • ok. 5 pomidorków koktajlowych
  • garstka kaparów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (dobry jest gęsty, grecki)
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

ponadto można dodać
  • groszek konserwowy
  • ½ dojrzałego awokado

Przygotowanie:

Pora myjemy, parzymy gorącą wodą a następnie polewamy zimną, by warzywo pozostało chrupkie i zachowało witaminy. Do miski razem z porem dodajemy: pokrojoną w kosteczkę czerwona cebulę, odsączone z zalewy kukurydzę, oliwki i kapary, posiekany koperek i natkę. 

Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na cząstki i również dodajemy do pozostałych składników. Ugotowane na twardo jajka siekamy drobno i wrzucamy do miski z warzywami. Jogurt mieszamy z majonezem i wlewamy do sałatki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy sałatkę i gotowe!

Do picia polecam sok ze świeżowyciskanej marchewki. Pychota!

Smacznego!



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz