czwartek, 24 lipca 2014

Tarta z budyniem

Tarta z dodatkiem budyniu jest ciastem bardzo prostym i szybkim  do przygotowania. To coś w sam raz dla zabieganych łasuchów, którzy w możliwie jak najkrótszym czasie chcą przygotować coś pysznego. Ponadto kruchy spód na jakim jest zrobiona jest bardzo uniwersalny. Może posłużyć m.in. jako blat pod sernik, szarlotkę lub foremki do babeczek. 


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej lub tortowej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • ½ l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ulubiony budyń

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i miękkie masło. Składniki siekamy za pomocą noża. Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na pół, każdą z części owijamy folią i wkładamy do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i oprószamy lekko mąką. Schłodzone ciasto układamy na formie i palcami lekko wyrównujemy brzegi. Następnie za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy  ok. 15 minut. Gdy ciasto się piecze możemy przystąpić do przygotowania budyniu według instrukcji na jego opakowaniu. 

Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Rumiany, upieczony spód tarty wyjmujemy z piecyka i również układamy w chłodnym miejsce, aby wystygł. Na ostygnięte ciasto wlewamy zmiksowany wcześniej budyń. Tartę wkładamy do lodówki, aby budyń zastygł na spodzie. Gotowe!

Smacznego!




Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;) 

1 komentarz:

  1. Dziekuję. Ciasto może nie wygląda rewelacyjnie, ale rewelacyjnie smakuje. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń