sobota, 25 stycznia 2014

Karpatka

Pyszny krem budyniowy otoczony dwoma lekkimi warstwami parzonego ciasta. Nazwa wypieku idealnie odzwierciedla jego oryginalny wygląd, a wyśmienity smak sprawi radość każdemu łasuchowi. 


Składniki:

NA CIASTO
  • woda, 1 szklanka
  • masło (ciasto i krem), 125 g +3/4 kostki
  • jajka, 5 sztuk
  • mąka, 1 szklanka

NA KREM
  • mleko, 0,5 l
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy, 1/2 opakowania
  • żółtko, 1 sztuka

Przygotowanie:

Ciasto: do rondla wlewamy 1 szklankę wody, następnie dodajemy masło. Całość musimy zagotować. Potem do gotującej się masy stopniowo dodajemy mąkę, energicznie przy tym mieszając, by nie pojawiły się grudki. Ciasto należy chwilę pogotować na małym ogniu, aby masa w całości się połączyła. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. 

Do letniej masy dodajemy jajka i wszystko ucieramy mikserem. Gotową masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno 2 placki. W piekarniku elektrycznym będzie to ok. 30 min. w 200 stopniach. Oba placki odkładamy do wystygnięcia.

Krem: najpierw w 0,5 szklanki mleka roztrzepujemy żółtko. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka gotujemy na niewielkim ogniu wraz z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodajemy rozczyn mąki, dzięki temu powstanie domowy budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia. 

Gdy masa budyniowa jest już chłodna dodajemy  do niej masło. Całość można także zmiksować na szybkich obrotach. Kremem przekładamy ciasto. Gotową karpatkę wkładamy do lodówki, aby się schodziła. Kto lubi bardziej na słodko, może posypać całość cukrem pudrem.

Smacznego! 



2 komentarze:

  1. karpatka jest dużo smaczniejsza i LŻEJSZA jak dasz mniej masła do masy oraz jak jeszcze ciepla masę wylejesz i przykryjesz ciastem. :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dobrą radę. Przy kolejnym pieczeniu zastosuję się i sprawdzę co wyjdzie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń