Pyszny
krem budyniowy otoczony dwoma lekkimi warstwami parzonego ciasta. Nazwa wypieku
idealnie odzwierciedla jego oryginalny wygląd, a wyśmienity smak sprawi radość
każdemu łasuchowi.
Składniki:
NA CIASTO
- woda, 1 szklanka
- masło (ciasto i krem), 125 g +3/4 kostki
- jajka, 5 sztuk
- mąka, 1 szklanka
NA KREM
- mleko, 0,5 l
- mąka ziemniaczana, 2 łyżki
- mąka pszenna, 2 łyżki
- cukier, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy, 1/2 opakowania
- żółtko, 1 sztuka
Przygotowanie:
Ciasto: do
rondla wlewamy 1 szklankę wody, następnie dodajemy masło. Całość musimy
zagotować. Potem do gotującej się masy stopniowo dodajemy mąkę, energicznie
przy tym mieszając, by nie pojawiły się grudki. Ciasto należy chwilę pogotować
na małym ogniu, aby masa w całości się połączyła. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Do letniej masy dodajemy jajka i wszystko ucieramy mikserem. Gotową
masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno 2 placki. W piekarniku elektrycznym
będzie to ok. 30 min. w 200 stopniach. Oba placki odkładamy do wystygnięcia.
Krem:
najpierw w 0,5 szklanki mleka roztrzepujemy żółtko. Następnie dodajemy oba
rodzaje mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie pozostały grudki. Resztę
mleka gotujemy na niewielkim ogniu wraz z cukrem waniliowym. Do gotującego się
mleka dodajemy rozczyn mąki, dzięki temu powstanie domowy budyń. Ugotowany
budyń odstawiamy do przestudzenia.
Gdy masa budyniowa jest już chłodna dodajemy
do niej masło. Całość można także
zmiksować na szybkich obrotach. Kremem przekładamy ciasto. Gotową karpatkę
wkładamy do lodówki, aby się schodziła. Kto lubi bardziej na słodko, może posypać
całość cukrem pudrem.
Smacznego!
karpatka jest dużo smaczniejsza i LŻEJSZA jak dasz mniej masła do masy oraz jak jeszcze ciepla masę wylejesz i przykryjesz ciastem. :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobrą radę. Przy kolejnym pieczeniu zastosuję się i sprawdzę co wyjdzie. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń