piątek, 28 marca 2014

Sernik na zimno

Lekki i puszysty sernik na spodzie biszkoptowym jest szybki w przygotowaniu. Deser wprost idealny na weekendowy podwieczorek. Ponadto stanowi doskonałą ochłodę w czasie cieplejszych dni.


Składniki (tortownica 24 cm):
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • ½ szklanki naparu herbacianego
  • ½ opakowania rodzynek
  • 700 g serków homogenizowanych lub gęstego jogurtu (smak waniliowy np. Danio)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1-2 mandarynki lub 250 g truskawek
  • 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodajemy serki homogenizowane (bądź jogurt) i cały czas mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej wody. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy serowo-kremówkowej. Cały czas miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy całość raz jeszcze. 

Napar herbaciany  wlewamy do miseczki i zwilżmy  (b. krótko zanurzamy biszkopty)  w niej każdy biszkopcik, następnie układamy je w tortownicy tworząc zwarty spód. Na biszkopty wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub cząstki mandarynek. 

Przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę (mniejsza ilość wody gwarantuje lepsze stężenie galaretki) wlewamy na wierzch sernika. Wkładamy formę do lodówki i po kilku godzinach można degustować ciasto.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz