Lekki
i puszysty sernik na spodzie biszkoptowym jest szybki w przygotowaniu. Deser wprost
idealny na weekendowy podwieczorek. Ponadto stanowi doskonałą ochłodę w czasie
cieplejszych dni.
Składniki
(tortownica 24 cm):
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- ½ szklanki naparu herbacianego
- ½ opakowania rodzynek
- 700 g serków homogenizowanych lub gęstego jogurtu (smak waniliowy np. Danio)
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 1-2 mandarynki lub 250 g truskawek
- 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Kremówkę
ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodajemy serki homogenizowane (bądź
jogurt) i cały czas mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
przegotowanej, gorącej wody. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją
do masy serowo-kremówkowej. Cały czas miksujemy, by składniki dobrze się połączyły.
Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy całość raz jeszcze.
Napar
herbaciany wlewamy do miseczki i zwilżmy
(b. krótko zanurzamy biszkopty) w niej każdy biszkopcik, następnie układamy je
w tortownicy tworząc zwarty spód. Na biszkopty wylewamy masę serową. Na wierzchu
układamy pokrojone truskawki lub cząstki mandarynek.
Przestudzoną i lekko
tężejącą galaretkę (mniejsza ilość wody gwarantuje lepsze stężenie galaretki)
wlewamy na wierzch sernika. Wkładamy formę do lodówki i po kilku godzinach
można degustować ciasto.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz