Dziś
prezentuję jedną z moich ulubionych zup –
krem z kukurydzy z dodatkiem gotowanej soczewicy. Jest szybka do przygotowania, bardzo delikatna
i aromatyczna. Dzieciaki wprost za nią
przepadają ze względu na jej lekko słodkawy smak. Polecam zwłaszcza w ramach
wiosennej diety.
Składniki:
- 1 ½ szklanki bulionu (używam rosołu, którego nadmiar mrożę po niedzielnym obiedzie i mam jako podstawę zup w czasie całego tygodnia)
- ½ szklanki gotowanej soczewicy (w moim wypadku z puszki, ładnie zagęści zupę)
- 1 duża cebula
- 2 szklanki kukurydzy z puszki (najczęściej wybieram dużą puszkę Bonduelle)
- 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego (oczywiście naturalny)
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry + kurkuma, gałka muszkatołowa, ostra papryka
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i
lekko rumienimy. Bulion gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut na wolnym
ogniu.
Do bulionu dodajemy kukurydzę, soczewicę, zeszkloną cebulkę
i przyprawy. Po upływie 5 minut odstawiamy zupę z ognia, by trochę ostygła.
Następnie zabielamy jogurtem. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na jednolity
krem.
Zmiksowaną zupę przelewamy do
miseczek, ozdabiamy odrobiną ostrej papryki i kukurydzy lub świeżą natką
pietruszki.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Świetne!
OdpowiedzUsuń