Ciasto
francuskie jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je zastosować do wielu potraw:
słonych, słodkich, pikantnych. Paszteciki w cieście francuskim smakują bosko, a
ciasteczka z nadzieniem brzoskwiniowym… po prostu bajka. Zdecydowałam się
zaprezentować jeden z moich ulubionych (szybkich) przepisów z użyciem tegoż
ciasta, czyli ciasteczka ananasowe. Polecam!
Składniki:
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- białko z jednego jajka
- odrobina cukru trzcinowego
- 1 opakowanie twardej marmolady (do wypieków)
Przygotowanie:
Krążki
ananasa wyjmujemy z puszki, wrzucamy na sitko, aby obciekły z syropu, a potem
układamy na ręczniku papierowym dla dokładniejszego osuszenia. Ciasto
francuskie rozwijamy na stolnicy. Osuszone krążki ananasa układamy na cieście i
wykrawamy okręgi o 2 cm większe od krążków ananasowych. Do środka każdego
krążka dodajemy łyżeczkę marmolady. Brzegi ciasta smarujemy dodatkowo białkiem
i posypujemy cukrem (w czasie pieczenia
utworzy się pyszny karmel). Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni C na 15-20 minut. Gotowe!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Świetnie wyglądają, jutro będę próbować :)
OdpowiedzUsuń