czwartek, 1 maja 2014

Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem

Przekąska, którą dziś proponuję jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Doskonale nadaje się na imprezę do podania w ramach ciepłego i sytego dania. Wyśmienicie smakuje z musztardą oraz ketchupem bądź różnymi sosami np. czosnkowym, majonezowym czy tatarskim. Puszysta bułeczka, a w środku ciągnący się ser – niebo w gębie!


Składniki:

ciasto drożdżowe
  • ½ kg mąki + mąka do podsypania
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko + białko z 1 jajka do posmarowania bułek
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane chili, majeranek, zioła prowansalskie

dodatki
  • ser mozarella/gouda
  • 1 opakowanie parówek drobiowych (u mnie Morliny)
  • mak do posypania wierzchu bułek/ może być sezam
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Ciepłe (nie gorące!) mleko z dodatkiem cukru mieszamy z drożdżami. Miskę z rozczynem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po upływie danego czasu dodajemy mąkę, oliwę, przyprawy, wbijamy jajko i mieszamy składniki. Jeszcze raz ciasto wędruje w ciepłe miejsce, aby wyrosło. 

Kiedy minie 25 minut wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Powinno być miękkie i puszyste. Formujemy kulę, z której odrywamy po kawałku wielkości małej piąstki (średnica ok. 5 cm) i rozpłaszczamy dłonią. W środek każdego kawałka wkładamy plaster sera, na nim układamy parówkę, po czym zwijamy ciasto w rulon. Następnie dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas pieczenia bułeczek nie wypłynął z nich rozpuszczony ser. 

Bułeczki układamy na blaszce posmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej mąką. Z wierzchu smarujemy bułki białkiem i posypujemy makiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na pół godziny. Gotowe!

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz