Przekąska,
którą dziś proponuję jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Doskonale
nadaje się na imprezę do podania w ramach ciepłego i sytego dania. Wyśmienicie
smakuje z musztardą oraz ketchupem bądź różnymi sosami np. czosnkowym,
majonezowym czy tatarskim. Puszysta bułeczka, a w środku ciągnący się ser –
niebo w gębie!
Składniki:
ciasto drożdżowe
- ½ kg mąki + mąka do podsypania
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko + białko z 1 jajka do posmarowania bułek
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki ciepłego mleka
- przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane chili, majeranek, zioła prowansalskie
dodatki
- ser mozarella/gouda
- 1 opakowanie parówek drobiowych (u mnie Morliny)
- mak do posypania wierzchu bułek/ może być sezam
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
Zaczynamy
od przygotowania rozczynu drożdżowego. Ciepłe (nie gorące!) mleko z dodatkiem
cukru mieszamy z drożdżami. Miskę z rozczynem odstawiamy w ciepłe miejsce na
ok. 15 minut. Po upływie danego czasu dodajemy mąkę, oliwę, przyprawy, wbijamy
jajko i mieszamy składniki. Jeszcze raz ciasto wędruje w ciepłe miejsce, aby
wyrosło.
Kiedy minie 25 minut wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie.
Powinno być miękkie i puszyste. Formujemy kulę, z której odrywamy po kawałku
wielkości małej piąstki (średnica ok. 5 cm) i rozpłaszczamy dłonią. W środek każdego
kawałka wkładamy plaster sera, na nim układamy parówkę, po czym zwijamy ciasto
w rulon. Następnie dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas pieczenia bułeczek nie
wypłynął z nich rozpuszczony ser.
Bułeczki układamy na blaszce posmarowanej
uprzednio tłuszczem i posypanej mąką. Z wierzchu smarujemy bułki białkiem i
posypujemy makiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na
pół godziny. Gotowe!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz