Sezon
truskawkowy jest zbyt krótki, bym mogła się nim nacieszyć w pełni. Zanim na
dobre rozsmakuję się w tych małych, czerwonych cudeńkach już znikają z
targowych stoisk. Dlatego póki jeszcze jest do nich łatwy dostęp, staram się,
aby codziennie gościły w mojej diecie. Na upały jakie obecnie panują nie ma nic
lepszego jak zimny koktajl truskawkowo-arbuzowy z dodatkiem kruszonego lodu.
Znakomicie gasi pragnienie i nawadnia. Rzecz jasna - niebiańsko smakuje!
Składniki:
- ½ kg truskawek
- plasterek arbuza
- 1 jabłko
- garstka kruszonego lodu
- ¼ szklanki wody mineralnej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu (dla miłośników słodkości)
Przygotowanie:
Truskawki
dokładnie płuczemy, obcinamy szypułki i wrzucamy do blendera. Jabłko również
myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w ćwiartki. Miąższ arbuza i ćwiartki
jabłka wrzucamy do truskawek.
Następnie dodajemy resztę składników: wodę,
jogurt, cynamon i miód. Wszystko chwilkę blendujemy. Gdy owoce są już zmiksowane
dosypujemy do nich garstkę lodu i na chwilkę jeszcze uruchamiamy blender.
W ten
sposób otrzymujemy dietetyczny, pyszny i orzeźwiający koktajl. Niebo w gębie!
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Uwielbiam połączenie arbuza i truskawek! Z jabłkiem nie próbowałam. Który smak dominuje w tym połączeniu? :-)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie smakiem wiodącym jest smak truskawek, następnie czuć lekki smak arbuza. Próbowałam tego koktajlu z wykorzystaniem dojrzałego melona i wtedy właśnie melona czuć było mocnej. :)
Pozdrawiam!
Mniam smaczne połaczenie!! Mam w domu truskawki i melona to cos wymyśle również
OdpowiedzUsuń