niedziela, 17 sierpnia 2014

Kasza w warzywnym wianku

Przed Wami kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy. Z dodatkiem moich ulubionych zielonych warzyw: brokułów i szpinaku, danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Zdrowie oraz wspaniały smak na jednym talerzu! Pycha.



Składniki:
  • 1 woreczek ulubionej kaszy jaglanej/jęczmiennej
  • 1  niewielki brokuł (najbardziej zależy nam na różyczkach)
  • ½ opakowania świeżego szpinaku
  • 1/3 opakowania sera feta
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odstawiamy na durszlaku, aby odciekł. Brokuł myjemy, oddzielamy z niego pojedyncze różyczki. Cebulę obieramy i smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Po chwili wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej. 

Do cebuli dajemy następnie różyczki brokułu i przesmażamy je. Następnie warzywa zlewamy odrobiną wody lub bulionu (u mnie 1/3 szklanki wody). Kiedy brokuł zaczyna mięknąć dorzucamy szpinak, dusimy warzywa jeszcze kilka minut, tak by możliwie jak najbardziej zredukować wodę. Dodajemy ser feta, który nada warzywom odpowiedni smak. 

Na sam koniec duszenia, potrawę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Gorącą kaszę wykładamy na środek talerza (usypujemy z niej kopczyk) a wokół niej układamy wianuszek z duszonych warzyw. 

Wierzch dania możemy posypać startym parmezanem albo pestkami dyni.


Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz