Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, ale mimo to nadal chce robić to
co lubię, czyli udzielać się w kuchni. Przepis na kulki owsiane jaki dziś
zaprezentuję bez wątpienia należy do najszybszych przepisów, z jakich
korzystam. Małe, słodkie i bardzo pożywne kuleczki są doskonałe w ramach
drugiego śniadania lub deseru. To coś dla wielbicieli zdrowych i ekspresowych w
przygotowaniu słodkości.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków jaglanych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki razowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garstka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- suszone owoce Goji
- 1 jajko
- opcjonalnie suszona żurawina, rodzynki, mielone orzechy włoskie
Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło studzimy, a następnie
dodajemy do niego pozostałe składniki: płatki owsiane i jaglane, cukier, miód,
mąkę, wiórki kokosowe, jagody Goji oraz płatki migdałowe, a na końcu wbijamy
jajko. Mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać kleistą i zwarta konsystencję.
Piecyk rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Z masy owsianej formujemy
niewielkie kulki, obtaczamy je z wierzchu wiórkami kokosowymi i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź pergaminem. Blaszkę wraz z kulkami
wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
świetne, domowe słodkości :)
OdpowiedzUsuń