środa, 4 marca 2015

Mini roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka (indyka) nadziewane serem, pieczarkami lub czosnkiem są doskonałym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Ponadto to solidna porcja białka. Danie jest lekkostrawne i pyszne. Przeważnie serwuję je z dodatkiem fasolki szparagowej lub zieloną sałatką na bazie awokado.





Składniki (dla 2 os.):
  • 2 podwójne filety z kurczaka (lub po ½ filetu indyczego)
  • 2 plastry sera Gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (mieszanka ostrych pieprzów)

Przygotowanie:

Filety myjemy, obieramy z niepotrzebnych błon i każdy przecinamy na pół. Mniejsze kawałki ubijamy za pomocą tłuczka, aby uzyskać cienkie i płaskie powierzchnie. Filety solimy i obsypujemy odrobiną pieprzu. Po bokach każdego z nich układamy kawałki sera, a na serze - posiekany czosnek. Roladkę zwijamy w rulon od strony przykrytej serem. Na koniec dokładanie zlepiamy całość, aby zawartość nie wypłynęła podczas pieczenia (można użyć w tym celu wykałaczek). Gotowe roladki układamy na blaszce pokrytej folią aluminiową. Blaszkę wkładamy do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 15 min. Podajemy z lekką sałatką.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz