Roladki
z kurczaka (indyka) nadziewane serem, pieczarkami lub czosnkiem są doskonałym
pomysłem na szybki i smaczny obiad. Ponadto to solidna porcja białka. Danie
jest lekkostrawne i pyszne. Przeważnie serwuję je z dodatkiem fasolki
szparagowej lub zieloną sałatką na bazie awokado.
- 2 podwójne filety z kurczaka (lub po ½ filetu indyczego)
- 2 plastry sera Gouda
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz (mieszanka ostrych pieprzów)
Przygotowanie:
Filety
myjemy, obieramy z niepotrzebnych błon i każdy przecinamy na pół. Mniejsze
kawałki ubijamy za pomocą tłuczka, aby uzyskać cienkie i płaskie powierzchnie. Filety
solimy i obsypujemy odrobiną pieprzu. Po bokach każdego z nich układamy kawałki
sera, a na serze - posiekany czosnek. Roladkę zwijamy w rulon od strony
przykrytej serem. Na koniec dokładanie zlepiamy całość, aby zawartość nie
wypłynęła podczas pieczenia (można użyć w tym celu wykałaczek). Gotowe roladki
układamy na blaszce pokrytej folią aluminiową. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 15
min. Podajemy z lekką sałatką.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz