czwartek, 20 sierpnia 2015

Sernik tradycyjny


Po dłuższym przestoju w prowadzeniu bloga – wracam. Tym razem proponuję przepis na sernik. Dla mnie to smak dzieciństwa, świąt i beztroski.  Mimo, że na co dzień staram się unikać aż tak słodkich grzeszków to w wypadku sernika zapominam o tym na chwilę i wmawiam sobie, że jeden kawałek na pewno nie zaszkodzi. 




Składniki:

  • 1kg 3-krotnie zmielonego twarogu
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 50 g kaszy manny
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Twaróg, budyń, kaszę, mąkę i proszek do pieczenia wrzucamy kolejno do dużej miski. Masło wkładamy do miseczki i odkładamy w ciepłe miejsce, aby maksymalnie zmiękło. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z twarogiem. Białka oraz cukier ubijamy mikserem na sztywna pianę. Za pomocą miksera mieszamy także pozostałe składniki wraz z masłem. 

Na koniec do serowej masy dodajemy białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Piecyk nagrzewamy do 170 stopni C. Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto do formy, a następnie blachę wkładamy do rozgrzanego uprzednio piecyka. Zwyczajowo w przypadku niezbyt wysokich blach ciasto trzymamy w piecyku ok. 60-70 min. Tym razem użyłam dość wysokiej formy, więc czas pieczenia sernika wzrósł u mnie o kolejne 10 minut. 

Gdy sernik jest już upieczony (sprawdzamy za pomocą długiej wykałaczki), wyłączamy piecyk i zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 10 min.w cieple zanim otworzymy drzwiczki. Gdy sernik ostygnie możemy przenieść go na paterę i ozdobić cukrem pudrem lub ciekłą czekoladą. 

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz