sobota, 18 stycznia 2014

Biszkopt z żurawiną

Szybkie do wykonania, pyszne i puszyste ciasto w sam raz na weekendowe spotkania przy kawie. Kwaskowy smak żurawiny lekko przełamuje słodycz biszkoptu. Przepis zaczerpnięty z notatnika Babci.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • suszona żurawina

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z białkami dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już gotowa (po odwróceniu miski nie będzie się wylewać), dodajemy żółtka. Miksujemy wszystko bardzo powoli na zmniejszonych obrotach.

W osobnej miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia (mąkę należy wcześniej przesiać, żeby uniknąć grudek w cieście). Dodajemy mąkę małymi porcjami do masy jajecznej. Składniki delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy wodę, ocet oraz żurawinę (obtoczoną lekko w mące) i dalej wszystko mieszamy aż powstanie jednolita masa.

Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą/mąką. Do wyłożenia formy można również użyć papieru pergaminowego.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy.  Pieczemy biszkopt ok. 30-40 min. w temperaturze 180°C. Należy pamiętać o włożeniu ciasta do nagrzanego wcześniej piekarnika. Podczas pieczenia unikamy otwierania drzwiczek piekarnika (zwłaszcza na początku pieczenia), aby nasze ciasto nie upadło. Pod koniec pieczenia można otwieramy na chwilę drzwiczki i sprawdzamy drewnianym patyczkiem lub wykałaczką, czy biszkopt jest już gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy po wyjęciu z ciasta.

Upieczony biszkopt zostawiamy na kilka minut w piekarniku. Gdy przestygnie, wyciągamy go. Przy pomocy ostrego noża odcinamy ciasto od tortownicy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia lub paterę. W ten sposób biszkopt pozostanie płaski. Papier podłożony pod ciasto zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do patery. Na koniec można oprószyć biszkopt cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz