Od
pewnego czasu kasza gości w mojej codziennej diecie i już widać gołym okiem jej
zbawienną dla sylwetki moc. Niedowiarkom (zwłaszcza tym, którzy pragną zrzucić
kilka kg) powiem z ręką na sercu, że naprawdę warto włączyć kasze do jadłospisu.
Zbędne cm będą znikały już w przeciągu kilku dni. Żeby dieta nie była nudna i monoskładnikowa,
postanowiłam zmienić wiele tradycyjnych przepisów dodając do nich różne rodzaje
kasz. Tym razem zmodyfikowałam przepis na tradycyjne włoskie risotto
podstawiając za ryż kaszę jaglaną. Wyszło rewelacyjnie!
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- fasolka szparagowa
- kukurydza z puszki (niesłodzona)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 700 ml bulionu lub wody
- 1 dojrzałe awokado
- pieprz cayenne
- sól morska
- kurkuma
- pieprz czarny
- majeranek
Przygotowanie:
Cebulę
obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na 2 łyżkach oliwy. Czosnek obieramy,
przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Zeszkloną cebulę wraz z
czosnkiem przerzucamy do garnka żeliwnego z grubym dnem. Następnie dodajemy przepłukaną
kaszę. Do kaszy wlewamy stopniowo chochelką bulion, ciągle mieszając, aby
uniknąć przypalenia.
Gotujemy kaszę na wolnym ogniu do czasu aż wchłonie cały
bulion (ok. 15 min.) Obieramy awokado, kroimy w kostkę i wrzucamy do kaszy.
Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kukurydzę oraz kurkumę. Kaszowe risotto doprawiamy
na koniec majerankiem, oboma rodzajami pieprzu
i solą. Na talerzu risotto można posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. :)
UsuńJedzonko jest oprócz tego sycące a nie tuczące. Świetnie się sprawdza jako posiłek do pracy. :)
Pozdrawiam!