poniedziałek, 10 lutego 2014

Oponki walentynkowe

Zbliżają się Walentynki. Pomysłów na to w jaki sposób uczcić ten dzień jest wiele. Kwiaty, perfumy, biżuteria, książka dla ukochanej/ukochanego. Dużo tego, ale w gruncie rzeczy to banały. Może coś słodkiego i oryginalnego? Wiadomo, że do serca bliskiej osoby jest szansa trafić także poprzez żołądek. Moim patentem na kulinarną niespodziankę jest deser w postaci lekkich i puszysteych jak chmurki serowych oponek w kształcie serc. Taki prezencik z pewnością sprawi radość bliskiej osobie.


 Składniki:
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • 250 g rozdrobnionego twarogu (najlepiej półtłusty)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstej śmietany (18%)
  • ok. 1 litr oleju do smażenia
  • cukrowe pisaki do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy twaróg i śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki. Potem wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką, podsypując lekko mąką. Ciasto nie powinno się kleić.

Dłonią rozpłaszczamy ciasto tworząc okrągły placek na grubość ok. 1 cm. Za pomocą  większej foremki do wykrawania kruchych ciasteczek wycinamy oponki- serduszka. Dziurkę w środku każdej oponki wycinam za pomocą malutkiej nakrętki od olejku do ciasta.
Do garnka wlewamy olej na wysokość ok. 8-10 cm. Gdy jest już dobrze rozgrzany łyżką cedzakową wkładamy oponki.

Smażymy na złoty kolor po max.3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy oponki do wystygnięcia. Układamy je na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną zabieramy się za ozdabianie serc przy pomocy pisaków cukrowych. Do dekoracji można także użyć zwykłego cukru pudru, a oponki i tak będą śliczne.

Życzę udanych wypieków i wyjątkowo słodkich Walentynek. :)

Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz