niedziela, 8 czerwca 2014

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

Sezon truskawkowy jest zbyt krótki, bym mogła się nim nacieszyć w pełni. Zanim na dobre rozsmakuję się w tych małych, czerwonych cudeńkach już znikają z targowych stoisk. Dlatego póki jeszcze jest do nich łatwy dostęp, staram się, aby codziennie gościły w mojej diecie. Na upały jakie obecnie panują nie ma nic lepszego jak zimny koktajl truskawkowo-arbuzowy z dodatkiem kruszonego lodu. Znakomicie gasi pragnienie i nawadnia. Rzecz jasna - niebiańsko smakuje!


Składniki:
  • ½ kg truskawek
  • plasterek arbuza
  • 1 jabłko
  • garstka kruszonego lodu
  • ¼ szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu (dla miłośników słodkości)

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie płuczemy, obcinamy szypułki i wrzucamy do blendera. Jabłko również myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w ćwiartki. Miąższ arbuza i ćwiartki jabłka wrzucamy do truskawek. 

Następnie dodajemy resztę składników: wodę, jogurt, cynamon i miód. Wszystko chwilkę blendujemy. Gdy owoce są już zmiksowane dosypujemy do nich garstkę lodu i na chwilkę jeszcze uruchamiamy blender. 

W ten sposób otrzymujemy dietetyczny, pyszny i orzeźwiający koktajl. Niebo w gębie!

Smacznego!



Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie arbuza i truskawek! Z jabłkiem nie próbowałam. Który smak dominuje w tym połączeniu? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    Zdecydowanie smakiem wiodącym jest smak truskawek, następnie czuć lekki smak arbuza. Próbowałam tego koktajlu z wykorzystaniem dojrzałego melona i wtedy właśnie melona czuć było mocnej. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam smaczne połaczenie!! Mam w domu truskawki i melona to cos wymyśle również

    OdpowiedzUsuń