sobota, 19 kwietnia 2014

Przekąska wielkanocna: jaja faszerowane

Wielkanoc od wieków kojarzona jest z jajkami. Na stole nie może zabraknąć ani tych święconych, ani tych w nieco bardziej wykwintnych postaciach. Dziś prezentuję moje ulubiony farsz, którym wypełniam ugotowane na twardo jaja. W takim wydaniu świąteczne jajka nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. 



 Składniki:
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • ¼  czerwonej papryki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączone mięso) lub ½ wędzonego pstrąga
  • ½ dużego ogórka kiszonego
  • ¼ puszki kukurydzy (odsączona)
  • garstka czarnych oliwek drylowanych
  • ¼ czerwonej cebuli
  • jogurt naturalny (gęsty)/serek homogenizowany
  • siekane migdały
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • majonez
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je w miseczce za pomocą noża. Pastę jajeczną należy wzbogacić o pozostałe składniki, zatem dodajemy: odsączonego tuńczyka (lub rozdrobnione mięso z pstrąga), pokrojoną w drobną kosteczkę połówkę ogórka kiszonego i paprykę, kukurydzę, pokrojone czarne oliwki, 2 łyżki jogurtu/serka homogenizowanego oraz 1 łyżkę majonezu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy. 

Tak powstałym farszem rybno-jajecznym nadziewamy puste wnętrza połówek ugotowanych jaj. Talerz z nadziewanymi jajkami posypujemy siekanymi migdałami. Możemy dodatkowo ozdobić go siekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą. Resztę farszu możemy użyć jako pastę do kanapek.

Smacznego!






Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)

1 komentarz:

  1. jakie one pyszne i kolorowe, cudnie się prezentują, Basieńko, wszystkiego najlepszego Kochana !

    OdpowiedzUsuń