piątek, 11 kwietnia 2014

Zupa krem z buraczków ćwikłowych

Z blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencji. Wśród trzech standardowych kremowych zup (dyniowa i kukurydziana), które serwuję w mojej kuchni znajduje się również  zupa krem z buraczków wzbogacona dodatkiem tymianku. Podaję ją zwykle na ciepło z kromką razowego pieczywa albo paluszkami z ciasta francuskiego.


Składniki:
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego (przeważnie używam rosołu z niedzielnego obiadu, który mrożę, gdy zostaje)
  • 4 duże buraczki ćwikłowe
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • czosnek
  • ocet jabłkowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki, marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca, wrzucamy cebulkę do zeszklenia. Kiedy cebula jest już rumiana, dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy. 

Cebulę i czosnek wrzucamy do gotującego się wywaru. Przystępujemy do doprawienia zupy. Wsypujemy: ziele angielskie, liść laurowy, tymianek (może być suszony lub świeży), sól oraz pieprz. Wlewamy jeszcze 1 łyżkę octu jabłkowego. Chwilkę gotujemy całość, a  następnie odstawiamy do ostudzenia. 

Po wystudzeniu przelewamy wywar do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę. Wlewamy zupę do miseczek. Możemy ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dobrze smakuje również z dodatkiem jogurtu greckiego/śmietany.

Smacznego!


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz. 
Pozdrawiam serdecznie! 
Basia ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz